Martin Kala: oraakli kuri ettekuulutus meediale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommentaarid
Kommentaarid Foto: Repro

Delfi internetikommentaaride kaasus on sõnavabadusele ohtlik pretsedent. Meediaväljaannete omanikud väristavad otsuse peale õlgu mitte ainult sellepärast, et Delfi teenuseosutajana kohtus kaotas. Suurem probleem seisneb selles, et ootamatu olukord rajab teed järjest kriitikavabamasse tulevikku. Ja siin on ka praktiline kaalutlus: kas on mõttekas lasta ajalehe veebiväljaandesse lugejate kommentaare, kui tagajärjeks võib olla vastutus kõlvatu sisu eest ning – arvestades, millised summad on mängus – ka väljaande pankrot?

Online-kommentaarid on tänapäeval ajakirjanduse lahutamatu osa: lugejate arvates on neil õigus illustreerida veebimeedia väljundeid oma arvamusega. Ühesuunaline meedia hakkab asenduma dialoogiga.

Ka meediaärimehed on mõistnud, et online-kommentaaride lubamine ja integreerimine ajakirjanike töösse on väärtuslik lisa väljaandja ärimudelile: kirglike lugejate arvamusavaldused ning detailsed tähelepanekud pakuvad lugudele uue vaatenurga ja võimaldavad väljaandjal saada tagasisidet selle kohta, millisena näevad ja hindavad lugejad ajalehte ning ka elu laiemas pildis. Ühtlasi laiendab lugejate tagasiside uudistetoimetuse vaatevälja, on inspiratsiooniallikaks uutele ideedele, täiendab käsitletavaid teemasid uute allikatega või pakub probleemile uusi lahendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles