Täna lehvivad emadepäeva ja Euroopa päeva puhul Eesti lipud

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp.
Eesti lipp. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Täna hommikul heiskasid lipud kõik kõik riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik-õiguslikud organisatsioonid, kuid seda võivad emadepäeva ja Euroopa päeva puhul teha ka kõik kodanikud.

Euroopa päev kattub tänavu emadepäevaga, mida tähistatakse mai teisel pühapäeval. Mõlemad päevad on Eestis lipupäevad.

Emadepäeva traditsioon pärineb Ameerika Ühendriikidest, kus õpetaja Anna Jarvis hakkas 1907. aastal ellu viima oma ema ideed, et kogu maailm võiks austada emasid emadepäevaga. Peagi kandus emadepäeva tähistamise komme Euroopasse.

Eestisse jõudis emadepäev Soome kaudu 1922. aastal Naiste Karskusliidu sekretäri ja kirjaniku Helmi Mäelo algatusel. Kolmekümnendatel aastatel kujunes sellest riiklik tähtpäev, mil emade austamiseks korraldati aktusi, kontserte ja vastuvõtte. Nõukogude Liidus tauniti emadepäeva tähistamise kommet. Nüüd on see püha jälle au sees kui emade ja perede pidupäev.

Täna on ka Euroopa päev. 9. mail 1950. a pidas toonane Prantsuse välisminister Robert Schuman kuulsa kõne, milles tõi esile Euroopa lõimumise kui tee, mis tagab sõjajärgsele Euroopale rahu ning viib õitsengule. Euroopa Ülemkogu otsustas 1985. aastal Milanos toimunud kohtumisel tähistada 9. mail Euroopa päeva ja esimest korda tehtigi seda mainitud tippkohtumise järgsel aastal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles