Uued lambid täitsid ootusi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu tänavavalgustuse peaspetsialist Sven Ilves näitab Vabaduse puiesteel eel­programmeeritavat LED-valgustit, millel saab reguleerida nii põlemisaega kui -intensiivsust.
Tartu tänavavalgustuse peaspetsialist Sven Ilves näitab Vabaduse puiesteel eel­programmeeritavat LED-valgustit, millel saab reguleerida nii põlemisaega kui -intensiivsust. Foto: Margus Ansu

Vanimad Tartu tänavavalgustid pärinevad sügavast nõukogude ajast, uusimad neist panevad aga ka väliskülalisi pead kuklasse ajama.

LED-tehnoloogia areneb praegu hullumeelse kiirusega. Veel mõne aasta eest olid dioodlambid sedavõrd kallid, et hoolimata energiasäästust ei tasunud nad end oma eluea jooksul lihtsalt ära.

Nüüd maksab 110-vatine LED-tänavavalgusti umbes 360 eurot. See on küll tunduvalt kallim 200-eurosest 250-vatisest naatriumlambist, kuid kui arvestada kehtivat elektrihinda, tasuvad uued lambid end ära juba pisut rohkem kui kahe aastaga. Elektrihind tulevikus aga ilmselt ei kahane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles