IRL ei toeta Langi umbusaldamist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonnaga koos koalitsiooni kuuluva Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsioon otsustas täna hommikul pärast kultuuriminister Rein Langiga kohtumist, et ei toeta Sirbi skandaali sattunud ministri umbusaldamist.

IRLi fraktsiooni esimees Kaia Iva ütles Postimehele, et saadikutel oli Langile kolme tüüpi küsimusi: miks selline olukord on tekkinud, kas minister on valetanud ja kuidas on tal kavas olukord lahendada. «Pärast pikka arutelu ja küsimuste-vastuste vooru oli fraktsiooni otsus, et me umbusaldusega ei ühine, kuid meie soov ja tahe on see, et usaldus ja normaalne tööõhkkond kultuurirahva hulgas, suhetes ministri ja Sirbi toimetustega saaks võimalikult kiiresti taastatud,» lausus ta.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Keskerakonna ja demokraatide ühenduse 40 saadikut algatasid täna riigikogu istungil Langi umbusaldamise. Seaduse kohaselt võtab riigikogu umbusalduse avaldamise nõude päevakorda kõige varem ülejärgmisel päeval pärast esitamist, kuid tavaliselt on valitsus palunud selle hääletamist juba samal päeval.

Arutelul saab sõna ka minister, kelle suhtes on umbusalduse avaldamine algatatud. Pärast küsimuste-vastuste vooru esinevad sõnavõttudega fraktsioonide esindajad ning seejärel pannakse umbusalduse avaldamine hääletusele. Ministri umbusaldamiseks on vaja vähemalt 51 saadiku toetust.

Opositsioonilisel Keskerakonnal on parlamendis 21, SDE-l 19 ja demokraatide ühendusel viis häält. IRLi fraktsiooni kuulub 23 ja Reformierakonda 33 riigikogu liiget.

Viimati arutas riigikogu umbusaldusavaldust mullu oktoobris, kui opositsioonierakonnad polnud rahul IRLi kuuluva majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsi tööga. Toona kukkus ministri umbusaldamine läbi, sest selle poolt hääletas 44, vastu aga 50 riigikogu saadikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles