Juhtkiri: vaikimine ei ole kuld, rääkimine on

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Kultuuriminister Rein Langi tagasiastumine, mis eil­e õhtul teatavaks sai, oli kujunenud olukorras õig­e samm. See polnud vajalik mitte niivõrd seepärast, et ministri teod või otsused oleksid olnud otseselt valed, kuivõrd seetõttu, et viis, kuidas nendest avalikkusele teada anti, ei olnud päris õnnestunud.

Selle tagajärjel kaotas minister loomeliitude ja kultuuriavalikkuse toetuse, milleta on ministeeriumi haldusalas muudatusi või reforme teha väga keeruline, et mitte öelda võimatu. Oleks raske ette kujutada, kuidas sellises olukorras saanuks jätkata.

Kultuurilehe Sirp ümber toimuv oleks võinud saada hoopis teistsuguse lahenduse, kui otsustest ja nende kujunemisest oleks räägitud otse ja selgelt. Veel teisipäevaks oli kindlalt teada üsna vähe fakte selle kohta, kuidas Sirbi peatoimetaja kohusetäitja ametisse nimetamine teoks sai.

Paraku loob infosulg olukorra, kus lünki hakatakse täitma käepärase infoga. Sotsiaalmeedia, millel erinevalt lehtedest ei ole kohustust fakte kontrollida, lõi hulga erinevaid lugusid, üks vandenõuhõngulisem kui teine. Ja paraku ei piisa pelgalt meedia süüdistamisest, et toimunu kohta veidigi adekvaatsem pilt anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles