Kalle Muuli: Arnold Rüütli sirge selg

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arnold Rüütel Moskvas NSV Liidu ülemnõukogu presiidiumi istungil 26. novembril 1988.
Arnold Rüütel Moskvas NSV Liidu ülemnõukogu presiidiumi istungil 26. novembril 1988. Foto: ERR

Uue ärkamisaja esimese poliitikute populaarsusküsitluse tegid Mainori teadurid Karin Niinase juhtimisel. Septembris 1988 juhtis esikümmet Vaino Väljas, järgnesid Juhan Aare, Edgar Savisaar, Tiit Made, Marju Lauristin, Mihhail Bronštein, Enn Põldroos, Mikk Mikiver, Heinz Valk ja Siim Kallas. Eestlaste seas oli Väljas küll alles neljandal kohal – teda edestasid Savisaar, Aare ja Made –, kuid sellegipoolest pole kahtlust, et veerand sajandit tagasi oli kohaliku kompartei juht Eestis populaarsem kui kunagi varem ja rahvas armastas teda väga. Väljase poolt oli valmis hääletama kogunisti 92 protsenti eestlastest.

ENSV ülemnõukogu presiidiumi esimees Arnold Rüütel oli üldedetabelis seevastu alles 24. kohal ja eestlaste seas veel viis kohta tagapool. Temast eespool olid näiteks Boris Tamm, Valter Udam, Ott Kool, Tõnis Avikson ja veel mitu inimest, kelle nimegi tänapäeval enam hästi ei mäletata.

Ent kõigest paar-kolm kuud hiljem kerkis Rüütel üleöö populaarsustabelite tippu ja jäi sinna enam kui pooleks tosinaks aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles