USA droonid pommitasid Pakistani hõimuala

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemenis tegutseva Araabia Poolsaare Al-Qaeda ideoloogiline juht hukkus droonirünnakus.
Jeemenis tegutseva Araabia Poolsaare Al-Qaeda ideoloogiline juht hukkus droonirünnakus. Foto: AFP / Scanpix

Pakistani julgeolekuallikate kinnitusel hukkus riigi loodeosas Afganistaniga piirnevas hõimupiirkonnas läbi viidud USA droonirünnakutes vähemalt 14 mässulist.

Anonüümseks jääda soovinud allikate teatel andsid mehitamata lennukid vähamalt kuus õhulööki, mille käigus tulistati sitmärkide pihta tosin raketti ning purustati ka islamistlike sisside treeninglaager, vahendas uudisteagentuur AFP.

Tegemist oli juba teise rünnakuga Põhja-Waziristanis asuvas Lowara Mandi piirkonnas pärast seda, kui Ameerika Ühendriikide justiitsminister Eric Holder süüdistas pühapäeval 1. mail New Yorgis nurjatud rünnakukatse taga terroriorganisatsiooni Taliban Pakistani haru.

Kavandatud pommirünnaku eest on võtnud vastutuse Pakistani rühmitus Tehrik-e-Taliban, mis enda sõnul tahtis sellega maksta kätte Al-Qaeda liidri hiljutise tapmise eest Iraagis ja USA droonirünnakute eest Pakistanis.

Piirkonda, kus õhurünnakud läbi viidi, peetakse Talibani, terrorivõrgustiku Al-Qaeda ja mägialadel tegutsevate sõjakate hõimude võitlejate üheks peamiseks kasvulavaks, kust organiseeritakse rünnakuid Afganistanis viibivate liitlasvägede vastu.

Väidetavalt on ka USA ja NATO vägede komandör Afganistanis kindral Stanley McChrystal teinud Pakistani sõjaväe ülemjuhatajale ettepaneku alustada pealetungi Põhja-Waziristanis, kus Ühendriigid on viinud sel aastal läbi palju rohkem õhurünnakuid.

Alates 2008. aasta augustist on Pakistani territooriumil läbi viidud ligi sajas droonirünnakus hukkunud üle 900 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles