Leesoja talu aitab taas juuri märgata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astelpajukasvatusega alustasid Thule Lee ja Erik Grünberg pisut rohkem kui kümme aastat tagasi, mil nad Leesojale elama kolisid ja talu taastama hakkasid.
Astelpajukasvatusega alustasid Thule Lee ja Erik Grünberg pisut rohkem kui kümme aastat tagasi, mil nad Leesojale elama kolisid ja talu taastama hakkasid. Foto: Lauri Mölder

Pärnumaal asuv Leesoja talu on justkui väike omaette ökosüsteem, mille erinevad osad, nagu marjakasvatus, mahlategu, hoidiste valmistamine, vaimsed koolitused, rituaalid või loodusmatkad moodustavad üllatavalt värvika, kuid siiski ühtse terviku.

Selle terviku perenaiseks on Thule Lee, kelle vanavanaisa ostis omal ajal Leesoja talu kolme hõberubla eest, ning peremeheks Erik Grünberg.  «Meie häda seisneb heas mõttes selles, et meil on nii palju erinevaid huvisid ja me ei raatsi millestki loobuda, nii teemegi kõike,» lausub Thule Lee.

Kui Thule Lee ja Erik Grünberg enam kui kümme aastat tagasi Leesojale kolisid ja talu taastama hakkasid, istutasid nad ka esimesed astelpajutaimed. Siis oli kõnealune oranž mari tavatarbijaile veel üsna tundmatu ning astelpaju kasvatamist ja tarbimist alles hakati Eestis populariseerima. «Meile oli astelpaju juba varem Pamiiri matkadelt teada. Ise hakkasime astelpaju kasvatama lihtsalt huvist ja ka seetõttu, et astelpaju on oma keemiliselt koostiselt väga võimas taim –pikendab eluiga, tõstab seksuaalsust,» loetleb Thule Lee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles