Laokil puhkekoha omanik sai trahvi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uueveski puhkeala.
Uueveski puhkeala. Foto: Elmo Riig / Sakala

Osaühing Timpson Trading, kes pidi Viljandi linnaga sõlmitud lepingu järgi Uueveski puhkekeskust korras hoidma ning avama seal suvise toitlustuskoha, pole täitnud kumbagi kohustust, mistõttu linnavalitsus kaalub keskuse võõrandamist.

Uueveski hoonestusõiguse omanik Margus Timpson möönis, et puhkekeskus on halvas seisukorras, kirjutas Sakala.

«Linnakodanikud helistavad mulle nädalas paar korda, et kaevata rüüstajate pärast, kuigi võiksid hoopis politseisse teatada,» rääkis Timpson, kes viibib sageli välismaal. Olukorra lahendamiseks on ta proovinud leida rentnikku, kes võtaks enda kanda linna seatud kohustused, kuid edutult.

Raskustesse sattunud ärimees ei soovi hoonestusõigusest siiski loobuda. «Mida see paremaks muudaks, kui koht täiesti ilma peremeheta jääks?» küsis ta ja lisas, et puhkekeskuse haldamine on läinud maksma kopsaka summa.

Viljandi linnapea Kalle Jentsi sõnul on linn kaalunud hoonestusõiguse äravõtmist, kui teised abinõud ei aita. Suve algul saadeti Margus Timpsonile kaks märgukirja ning juulis järgnes neile 100 000 krooni suurune leppetrahvi nõue. «Kahtlen, kas osaühing tasub nõutud summa 22. augustiks. Kui ta seda ei tee, peame kohtu poole pöörduma,» lausus Jents.

Rentnikku ei leidu

Enne suhete teravnemist otsisid mõlemad pooled koos olukorrale lahendust. Kõne all oli isegi võimalus, et hoonestusõiguse lepingut pikendatakse praeguselt viieteistkümnelt viiekümne aastani, kui vaid leiduks linna tingimusi täitev usaldusväärne rentnik. See plaan jäi siiski katki, sest sobivat pakkumist ei tulnud.

Linnapea arvates küsib ärimees liiga kõrget hinda, kuid Margus Timpson peab oma tingimusi paindlikeks.

«Huvi on tundnud mitu ettevõtjat,» rääkis Timpson, kes on asjaajamise usaldanud Markee kinnisvarabüroole. Ühe kandidaadiga jõuti peaaegu dokumentide vormistamiseni, kuid siis too loobus. Teise kandidaadi huvi lahtus, kui ta oli tutvunud samasuguste Lõuna-Eesti ettevõtetega ja teada saanud, et nende käive on viimastel aastatel 30 protsenti langenud.

Kahjum on suur

Margus Timpson on Uueveski puhkekeskust pidanud 2002. aastast. 2005. aastal, linnapea Malle Vahtra ametiajal otsustas Viljandi volikogu anda Timpsonile ilma enampakkumiseta ala hoonestusõiguse.

Läinud aastal jäi ettevõte esimest korda kahjumisse suvel, mil muidu oli tasa teeninud sissetulekuta talvekuud.

«Me ei räägi siin väikestest summadest,» sõnas Timpson selgituseks, miks ta tänavu toitlustuskohta ei avanud.

Üks viltuvedamise põhjusi on omaniku sõnul tegevjuhtide tihe vahetumine ja nende vilets töö. Neist viimasega lõpetati leping läinud talvel ja uut inimest puhkekeskus ei otsi.

«Proovime praegu oma jõududega kohta korras hoida nii palju, kui suudame,» jätkas omanik. Ta kirjeldas, kuidas niitis oma perega puhkekeskuse ümbrust kõige vihmasemal ajal, sest hein ei andnud oodata. Tööle kulus mitu päeva ning seetõttu tundus linnavalitsusest tulnud noomitus seda kibedam. «Lootsin, et meie pingutusi märgatakse,» lausus Timpson.

Võõrandamisotsuse korral eeldab hoonestusõiguse omanik, et linn hüvitab talle tehtud kulutused. Linnapea Kalle Jentsi sõnul on soov põhjendamatu. «Leping ei näe ette mingit kompensatsiooni ja see on ka omanikule teada,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles