Ministeerium: tsiviilpartnerluse kohtuotsus Eesti õiguskorda ei muuda

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: illustratsioon Katri Karing

Justiitsministeeriumi kinnitusel ei mõjuta Eesti õiguskorda Euroopa Liidu kõrgeima kohtu tänane otsus, mille kohaselt peab nendes liikmesriikides, kus pole samasooliste abielu seadustatud, andma tsiviilpartnerlus samasoolistele paaridele abieluga võrdsed õigused.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja ütles Postimehele, et kohtuasi käib ainult selliste olukordade kohta, kus erinevalt koheldakse abielus olevaid inimesi ja neid, kes on sõlminud tsiviilpartnerluse. «Eesti õiguse kohaselt ei ole võimalik samasoolistel või erisoolistel isikutel omavahel sõlmida tsiviilpartnerlust, mis oleks võrreldav selle tsiviilpartnerlusega, mida Euroopa Kohus Prantsusmaa õigusele tuginedes selles kaasuses vaatles. Seega viidatud kaasus Eesti õiguskorda ei mõjuta,» lausus ta.

Samas märkis ta, et kooseluseaduse teemal on justiitsministeerium algatanud ühiskonnas korduvalt arutelu. Viimati esitas ministeerium erakondadele ja huvigruppidele kooseluseaduse kontseptsiooni eelmise aasta suvel.

Pressiesindaja sõnul saabus kontseptsioonile arvukalt vastuseid ja teiste hulgas andis oma arvamuse ka Reformierakonna koalitsioonipartner Isamaa ja Res Publica Liit, kelle hinnangul pole kooselu reguleerida vaja. «Usume siiski, et debatt nimetatud teemal on ühiskonnas jätkuvalt vajalik, kuivõrd kooselu ei puuduta vaid samasooliste inimeste ühist elu, vaid ka eri soost inimeste kooselu,» ütles ta ja kinnitas, et seetõttu peab ministeerium vajalikuks teemaga edasi tegeleda.

Edasises arutelus on tema sõnul põhiküsimus eeldatavalt see, kas võimalik uus seadus on sooneutraalne või mitte. «Sellele küsimusele vastuse saamisel on võimalik ka täpsemalt prognoosida, millal võiks valmida lõplik kooseluseaduse eelnõu,» ütles ministeeriumi pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles