Naabrist parem

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Kalja
Ahto Kalja Foto: A.Peegel

Helsingin Sanomat kirjutas paar nädalat tagasi: «Mõnikord tuleb eneseuhkus alla suruda ja tunnistada, et naaber on sinust parem.» Soome suurim päevaleht viitas Eestis kasutusel olevale riigi andmevahetuskihile X-tee. Sel teisipäeval kirjutasidki kahe riigi peaministrid alla lepingule, millega Eesti andis Soomele kasutada X-tee lahenduse.

X-tee arendamise juures on aastate jooksul olnud sadu inimesi, kümneid asutusi ja erafirmasid. Kõiki ei jõua üles lugeda, kui aga püüda otsida ühte inimest, seda ühte nägu, keda X-teega siduda, siis viitavad asjaosalised ühele nimele – Ahto Kalja. Avalikkusele vähe tuntud Kalja ütleb enda kohta, et eelkõige on ta Tallinna Tehnikaülikooli professor, aga selle töö kõrvalt on ta tõepoolest juba 2001. aastast juhtinud X-tee arendamist.

 Aja jooksul on tal olnud mitmesuguseid ametinimetusi ja mitmesuguseid töökohti, või nagu ta ise naljatades lisab, «miljon töölepingut» – asi ju selles, et teede- ja sideministeeriumist ametliku stardi saanud X-tee on oma ajaloo jooksul olnud eri asutuste alluvuses, aga Kalja on kogu aeg asja juures olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles