Mees süüdistab endist vallavanemat kodutee üleskündmises

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rapsipõld.
Rapsipõld. Foto: Elmo Riig / Sakala

Järvamaal Koigi vallas kütab kirgi tuline vaidlus, mille käigus maaomanik süüdistab endist vallavanemat oma suvemajani viiva tee üleskündmises.

Aastate eest vanavanematelt Koigi vallas Silmsi külas maatüki pärinud 59-aastane Jüri Kongas meenutas, et juulis maamajja jõudes avastas ta aastate jooksul sissesõidetud tee asemel põllu, mida polnud võimalik autoga läbida, kirjutab Järva Teataja.

«See oli ainus tee, mis viis minu kodu hoovi,» ütles ta.

Kuigi veidi üle poole kilomeetri pikkune teelõik kulges Kongase ütlust mööda endise vallavanema Jüri Randmäe põllu ja tema maalapi vahel, jäi see kohati kolme meetri ulatuses ka Randmäe krundi sisse.

«Pakkusin kunagi Jürile, et ostan selle osa põllust endale, aga millegipärast ta keeldus,» märkis ta.


Kongast paneb imestama, milleks oli naabril tarvis lõhkuda üle seitsme aasta seisnud teed, mida kasutasid ka külaelanikud ja jahimehed metsaminekuks.


Praegu kasutab lepingu alusel Kongasele kuuluvat Nassi põldu põllumajandusühistu Estonia tütarettevõte Sõrandu Farm, kes kasvatab kaheksal hektaril rapsi.


Et lepingust kinni pidada ja saaki mitte rikkuda, ei saa Kongas endale kuuluvale maale enne järgmist aastat sõiduteed rajada.


Lootuses halvas seisus teed korrastada on Kongas abipalvega isegi valla poole pöördunud, kuid tulutult.


Ligi kaheksa aastat Koigi vallavanemana töötanud Jüri Randmäe peab Kongase süüdistusi alusetuks. «Minule on küsimus vaid majanduslikes huvides,» põhjendas ta. «Ma ei saa 0,4 hektari suurust maad, millel nii-öelda tee asub, kasutuna seista lasta.»


Vald eraomanike tülli ei sekku


Lapsehoolduspuhkuse kõrvalt põlluharimisega tegeleva Randmäe ütlust mööda ulatus kõnealune teelõik tema maale mitte kolme, vaid koguni 12 meetri ulatuses.


Energiaga, mis Kongasel kulub poleemika tekitamisele, võiks ta Randmäe meelest oma põllule ehitada kas või kuuerealise maantee. «Arvestades kinnistuid, mis Kongasele kuuluvad, võiks üht-teist ikka pudeneda,» sõnas ta.


Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg märkis, et juhtum on kahtlemata kurioosne, kuid vallal puudub õigus eraomanike tülli sekkuda.

«Meil pole võimalik eraisiku maale investeeringuid teha ja sinna uut teed ehitada, meie käed on seotud,» selgitas ta.


Kõljala ütlust mööda võib korraliku tee ehitus seal maksma minna kuni miljon krooni, mis on pool Koigi teede ehituseks plaanitud investeeringutest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles