Kalle Muuli: esimesed jõulud

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõululaupäev Oleviste kirikus 1988.
Jõululaupäev Oleviste kirikus 1988. Foto: EFA

Veerand sajandit valmistus Eesti esimesteks avalikeks jõuludeks pärast sõda. Täna 25 aastat tagasi, 21. detsembril 1988 võeti Tallinnas Raekoja platsil talv vastu juba jõuluvana ja jõulumuusikaga. Erakordse sündmuse puhul oli kohal ka Soome jõuluvana, kes sõitis sadamast raekoja ette saaniga. Tallinna vanalinnapäevadel lõi 24.–26. detsembrini kaasa jõuluvana ja 27.–30. detsembrini näärivana, kusjuures mõlemad olid äravahetamiseni sarnased.

Pärast 48-aastast vaheaega ilmusid trükist taas jõululaulud. Margus Kappeli ja Ly Kuresoo koostatud jõululaulude valimiku trükiarv oli 100 000. Ka «Jõululaule segakoorile» ja «Jõululaule lastekoorile» trükiti kokku mitukümmend tuhat eksemplari. Jeesuse sünnipäeva tähistas isegi kompartei poolt väliseestlaste hullutamiseks mõeldud ajaleht Kodumaa, avaldades peapiiskop Kuno Pajula jõulujutluse.

24. detsembril täitsid jõulud nii raadios kui ka teles kogu saatepäeva. Kell 10.00 algas Eesti Raadios saade «Tiliseb, tiliseb aisakell»; 14.30 oli segakoori Noorus jõulukontsert; 16.00 rääkisid saates «Usk ja ajalugu» kirikuõpetajad Toomas Paul, Voldemar Ilja, Rein Õunapuu, Arpad Arder, Vello Salo, Olav Pärnamets ja Aarne Kriisk; 18.00 algas jumalateenistuse ülekanne Tallinna Toomkirikust; 20.30 laulis Naan Põld «Tasa jõulukellad kajavad».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles