Eestlane vallutas esmakordselt Aafrika kõrguselt teise mäe

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunnar Karu Nelioni tipus tagasiteel.
Kunnar Karu Nelioni tipus tagasiteel. Foto: Nipernaadi reisiklubi

Nipernaadi reisiklubi mägimatkaja Kunnar Karu jõudis pühapäeval esimese eestlasena Keenias asuva Aafrika kõrguselt teise mäe Mount Kenya tippu.

Esimest korda lehvis Eesti lipp Mount Kenya kaksiktippudel – 5199 meetri kõrgusel Batianil ja 5188 meetri kõrgusel Nelionil 29. detsembril. Kunnar Karu jõudis mäetippu koos kohaliku giidi Duncaniga, teatas Nipernaadi reisiklubi Postimehele.

Tõus algas pühapäeva, 29. detsembri varahommikul kell 5 Austria nimelisest mägihütist 4800 meetri kõrguselt. Tõusu alguses ning lõpus ülatasid mägimatkajad suurima kohaliku liustiku - Lewis liustiku. Tõus Nelionile ja Batianile on D raskusastme tõus ning see eeldab ka ööbimist Nelioni tipus asuvas imepisikeses Howlli hütis, mis mahutab suure vaevaga vaid paar ronijat.

Nelioni tippu jõudis Karu esmakordselt kell 12.10 ning seejärel laskus ta koos giidiga Gate of Mist nimelisele kurule ning tõusis Mount Kenya kõrgeimale tipule Batianile. Batiani tippu jõudis ta kell 15.28 ning seejärel ronis ta tagasi tuldud marsruuti pidi Nelioni tippu, kuhu jäi ka ööbima. Tõusupäev lõppes kell 18. Järgmisel päeval laskus Kunnar karu 3200 meetri kõrgusel asuvasse Old Mosese nimelisse mägihütti.

Mount Kenya asub vaid 20 kilomeetri kaugusel ekvaatorist ning ilm on seal detsembris suhteliselt kuiv ja päikseline. Ülevalpool 4500 meetri piiri on peaaegu igal pärastlõunal ilm pilves ning sagedased on ka vihmasajud, mis ülevalpool 5000m piiri asenduvad lumesajuga.

Tõusupäeval saatis ronijaid soe ning kuiv ilm, mis kell 13 asendus tugeva tuule ning lumesajuga, mis kestis 17ni õhtul. Marsruudi keeruliseimad kohad hetked läbiti lumetormis, kuid sellele vaatamata jõuti Batiani tippu.

Lisaks sellele käis Kunnar Karu koos mägimatkaja Veiko Orniga ka 4985 meetri kõrgusel Point Lenana tipus. Lenana on sellel mäel enim külastatud tipp, kuhu igal aastal jõuab ligemale 20 000 mägimatkajat. Seevastu kahte kõrgemasse tehnilist ronimist nõudvasse tippu jõuab vaid 20 inimest igal aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles