Harald Nugiseks saadeti viimasele teekonnale

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna keskpäeval saadeti Eesti Sõjameeste Mälestuskirikust Toris viimasele teekonnale Kaitseliidu Pärnumaa maleva ja Noorte Kotkaste auliige erukapten Harald Nugiseks.

«Harald Nugiseksi elutee peegeldab Eesti 20. sajandi keerulist ajalugu - olude sunnil teenis ta võõrriigi relvajõududes, hiljem represseeriti nii ta ise, kui tema lähedased Nõukogude okupatsioonirežiimi poolt. Harald Nugiseks on elanud pika ja võitlusliku elu -  selles suhtes oli ta ka õnnelik, et nägi vaba Eestit ja rahvast,» ütles teenistusel Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili.

«Kaitseliidu ülemana kinnitan, et teeme kõik endast oleneva, et me ei peaks taas nägema Eesti pinnal võõrast okupatsiooni, mis rööviks meie inimeste õnne, elusid ja unistusi,» lisas Kaitseliidu ülem.

Harald Nugiseksi meenutas jumalateenistusel ka Riigikogu liige Annely Akkermann.

Kaitseväelise matusetseremoonia Tori kirikus viisid läbi EELK piiskop Einar Soone ja Kaitseväe peakaplan kolonelleitnant Taavi Laanepere. Lahkunu auks oli üles rivistatud Vahipataljoni aukompanii, sõjasangariga jäeti hüvasti aupaukude saatel.

Harald Nugiseksi põrm tuhastatakse ja leiab see endale koha Tori kiriku seinas.

22. oktoobril 1921. aastal Järvamaal sündinud Harald Nugiseks oli sõjaeelses Eesti Vabariigis Noorte Kotkaste Järva maleva liige. Hoidunud 1941. aasta juulis kõrvale mobilisatsioonist Punaarmeesse, läks ta  sama aasta augustis Saksamaa sõjaväkke.

1944. aastal osales Nugiseks tõrjelahingutes Narva rindel ning pälvis Vaasa-Vepsküla-Siivertsi sillapea likvideerimisel ilmutatud sõdurivapruse eest Raudristi Rüütliristi. Sõja lõppedes represseeriti Harald Nugiseks Nõukogude võimu poolt, Siberist koju Eestisse saabus ta alles 1958. aastal.

Pärast Eesti taasiseseisvumist osales erukapten Nugiseks Kaitseliidu Pärnumaa maleva tegevuses ning valiti Noorte Kotkaste auliikmeks.

Harald Nugiseks lahkus meie seast 2. jaanuaril 2014. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles