«Keskpäevatund»: valitsusel oleks praegu paras aeg mõni reform ära teha

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stenbocki maja sinine saal.
Stenbocki maja sinine saal. Foto: Pm

Tänases Kuku raadio saates «Keskpäevatund» tõdeti, et riigil napib raha ja Hans Luik pakkus välja, et soojal suveajal oleks valitsusel paras aeg teha ära midagi väga vajalikku nagu eripensionide kaotamine, avaliku sektori kärpimine või haldusreform.

«Praegu on harukordselt hea aeg teha mingisugune pööre,» ütles etetvõtja Hans Luik tänases Kuku raadio saates «Keskpäevatund». Ta meenutas, et aprilli viimaseks päevaks oli erakorralist pensionireservi järel ainult 557 miljonit krooni ning samuti SEB ökonomisti Hardo Pajula sõnu, kes hoiatas, et praegu näeme alles väga sügava probleemi esimesi õisi.

«Praegu on vaikne suve-eelne aeg ja oleks võimalik avalikku sektorit kärpida või teha ära eripensionide reform,» rääkis Luik. «Valitsus võiks midagi ära teha. Praegu on populaarsust ju küll ja küll.»

Saatejuht Ainar Ruussaar tõdes, et rahapuudus on ilme ja kusagilt tuleb seda pensionisüsteemi juurde tuua. Saates meenutati ka, et kõik ministrid on viimasel ajal kärpimise asemel hakanud mõtlema kulude suurendamisele.

«Valimised lükkavad selle probleemi lahendamise tegelikult edasi. Ansip on ka öelnud, et järgmise aasta eelarve on tegelikult sama, mis sel aastal,» ütles Ruussaar.

Luik ja Ruussaar uurisid reformierakondlasest riigikogu liikmelt Hannes Astokilt, kes samuti saates külas oli, miks tegeleb Reformierakond pseudoprobleemidega nagu valimisreform.

Astok vastas, et selle peab ka ära tegema ja see ei tähenda, et muude asjadega ei tegeldaks. Reformide toppamist põhjendas ta aga sellega, et kui üldjoontes on kõik muudatuste vajadusega nõus, siis lähemal vaatlusel tekib kompromissi leidmisega suuri raskusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles