Erik Männik: pika piiriga nõrk riik

, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse vanemteadur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Kesk-Aafrika Vabariik sarnaneb mitmes mõttes Mali ja Afganistaniga. Seepärast ei tule KAVis algava operatsiooni puhul rääkida mitte niivõrd olukorra parandamisest riigis, kuivõrd riigi ülesehitamisest. Ning see saab olema pikaajaline, kulukas ja äärmiselt keeruline.

Kesk-Aafrika Vabariigi (KAV) iseloomustamist peab alustama sellest, et see riik sarnaneb mitmes suhtes Mali ja Afganistaniga. Tegemist on pindalalt Afganistanist vaid mõnevõrra väiksema riigiga (623 000 km2), millel on samuti väga pikk ja sisuliselt valveta piir üldpikkusega 5200 kilomeetrit. Nagu Mali ja Afganistan, on ka KAV väga vaene riik, kus SKT inimese kohta jääb kindlalt alla tuhande USA dollari.

KAV piirneb nelja ebastabiilse riigiga, kus toimuvad erineva intensiivsusega konfliktid: Tšaad, Sudaan, Lõuna-­Sudaan ja Kongo Demokraatlik Vabariik. Ajalugu on näidanud, et pikk ja nõrgalt valvatud piir ei takista naaberriikidest pärit relvade ja võitlejate liikumist KAVi sealsete arengute mõjutamiseks. Samuti on KAVi elanikkond pidevalt kannatanud naaberriikidest ja kaugemaltki (Nigeeriast ja Ugandast) tulnud kuritegelike jõukude tegevuse tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles