Üle viiekümne aasta kuldseid grammofone

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta albumi Grammy sai Daft Punk «Random Access Memories».
Aasta albumi Grammy sai Daft Punk «Random Access Memories». Foto: SCANPIX

Alates 1959. aastast Ameerika Salvestuskunstide Akadeemia poolt antavat Grammyt võib pidada muusikamaailma tähtsaimaks auhinnaks. Tähtsaimaks, kuna Ameerika muusikaturg on maailmas suurim. See on muusikamaailma vaste filminduse Oscaritele ja telerahva Emmydele. Auhind asutatigi, kuna muusikainimeste arvates polnud see õige, et neil pole päris oma auhinda. Päris alguses oli auhinna nimeks Gramophone Award, millest peagi sai lihtsalt Grammy. Tegu on auhinnaga salvestuste eest, nii et oluliseks on ka tehnoloogilised parameetrid ehk salvestuse enda kvaliteet.


Valikuid tegev akadeemia funktsioneerib vabatahtlikkuse printsiibil ja juhtkond ei ole palgaline. Liikmeskond koosneb muusikavaldkonna professionaalidest ja muusikutest. Liitumiseks on vaja vähemalt kuue staažika liikme soovitust ning tasuda aastas 100 dollarit liikmemaksu. Kokku kuulub salvestuskunstide akadeemiasse praegu 21 000 inimest, neist rohkem kui poolel on hääleõigus. Erinevaid liikmetasandeid on seitse ning püramiidi tipus on tuumik ehk hääleõiguslikud profid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles