Raul Veede: kiirlaenud nagu Eesti Nokia

, Wikimedia Eesti juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Veede 
MTÜ Wikimedia Eesti juhatuse liige
Raul Veede MTÜ Wikimedia Eesti juhatuse liige Foto: SCANPIX

Raul Veede kirjutab, et üks enim loetavaid artikleid eestikeelses Vikipeedias on «Kiirlaen», samuti «Krediidi kulukuse määr». Ent kui isegi riigikogu rahandus­komisjon ei tea, kui palju meil kiirlaenu­võtjaid on, siis pole see üksnes võlglaste, vaid kogu ühiskonna probleem.

Kui aastavahetusel tehti kokkuvõte, millised olid Vikipeedia loetuimad artiklid eri keeltes, torkas üks Eestile ainuomane teema silma nagu pajuoks võsa vahel. Nimelt asus eestikeelsete artiklite esikümnes kolmandal kohal artikkel «Kiirlaen» ja kuuendal kohal «Krediidi kulukuse määr». Üheski teises keeles säherduste teemade vastu nii massiliselt huvi ei tuntud.

Sellest kõnekast faktist võib teha mitut laadi järeldusi. Näiteks: kui tõsiselt maksab võtta poliitikuid, kelle sõnul on Eesti kriisist suurepäraselt välja tulnud? Ettevõtted ilmselt paremini kui üksikisikud. Aga kui kriis kestab edasi mitte üksikute, vaid kümnete tuhandete inimeste jaoks, kui isegi riigikogu rahanduskomisjon ei tea, kas meil on makseraskustes üle või alla 50 000 inimese ning kas kiirlaenuvõtjaid on 130 000 või 180 000, siis pole see mitte üksnes võlglaste, vaid kogu ühiskonna probleem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles