Tallinnal napib raha tänavate joonimiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Signaali töömehed Olev Tisler ja Aleksandr Vassiltsov märgistasid sõiduradu Pärnu maanteel.
Signaali töömehed Olev Tisler ja Aleksandr Vassiltsov märgistasid sõiduradu Pärnu maanteel. Foto: Toomas Huik

Tallinna linnaeelarves on tänavu teede ja tänavate joonimiseks vaid 2,5 miljonit krooni, mis on mullusest kuuest miljonist rohkem kui kaks korda vähem.

Tallinna transpordiameti juhataja Andres Harjo tõdes, et sel aastal pitsitab linnaeelarve igas valdkonnas. See tähendab, et eelkõige vähendatakse tänavu tänavate plastikuga märgistamist ning kasutatakse rohkem valget värvi. See võimaldab raha kokku hoida.

«Värv kulub küll plastikust kiiremini, kui aga märgistame värviga nii kevadel kui sügisel, siis tuleb see ikkagi odavam kui sama tööd plastikuga teha,» tõdes Harjo.

Ta lisas, et sirgetel teelõikudel püsib plastik tänaval mitu aastat, kuid kurvides ja ristmikel sõidavad autojuhid tihti üle joonte ning seetõttu kulub ka plastik päris kiiresti.

Harjo sõnul uuendatakse tänavamärgistust eelkõige just ristmike piirkonnas, sest seal on liiklusskeemid üha keerulisemaks läinud. Autojuhtidele tuleb selged suunad kätte anda. Teise olulise asjana nimetas ta ülekäiguradade ning sõidu- ja kergliiklusteede ristumiskohtade joonimist.

«Kui eelmisel aastal tegime vähe, siis tänavu on meil veel kaks korda vähem raha,» kinnitas tänavaid märgistava firma Signaal juhatuse esimees Ats Tamm. «Seda on ikka häbematult vähe.»

Ta lisas, et värviga joonimine on rohkem enda lohutamine, sest selline märgistus ei püsi tänavatel rohkem kui paar-kolm kuud, sügiseks on värv kindlasti kadunud. Praegu joonivad Signaali mehed värviga selliseid suure liiklusega kohti nagu Laagna tee ja Tehnika tänav. Plastikuga tehakse vaid mõningaid parandatavaid lõike.

Plastik kestab Tamme sõnul sirgetel lõikudel umbes neli aastat, kurvides ning peale- ja mahasõitudel vähem. Talvel lõhuvad plastikmärgistust kõige enam naelkummid.

Külmade ilmade tõttu ei saanud Signaal aprillis joonimisega alustada, mai kahe nädalaga märgistati tänavaid aga vaid 600 000 krooni eest.

«Meie jaoks on see töömaht ikka üliväike ning ega autojuhid ka rõõmusta, et me rohkem teha ei saa,» lausus Tamm.

Kapitaal- ja taastusremondi läbinud tänavad joonitakse plastikuga, kuid see raha tuleb juba kommunaalametist ning remonditööde peatöövõtja valib ise firma, kes seal joonima hakkab. Signaal on vaid üks konkurentidest.

Tallinna liiklusteenistuse juht Mati Songisepp ütles, et kus jooned vähegi säilinud on, neid kohti ei puudutata. Olulisemad kohad püütakse siiski pisku rahaga korda teha. Kahjuks on ka värvi jaoks tänavu raha vähe.

«Eks talv oli ju ka selline, et tänavaid täies ulatuses lahti ei lükatud ning autod sõitsid naelkummidega tänavamärgistusel ning see lõhkus veelgi jooni,» mainis Songisepp.

Ta lisas, et rahanappuse üks põhjus peitub ka selles, et Tallinnas on palju peaaegu kustunud tuledega foore, mis tuleb samuti korda teha. See on isegi olulisem töö kui tänavate joonimine, sest mittetöötavad foorid muudavad liikluse ohtlikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles