Karzai lasi terrorismis kahtlustatavad lihtsalt vabaks

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

See pole USA asi, põhjendas Afganistani president Hamid Karzai seda, et Bagrami vanglast lasti eile igasuguse uurimise ja kohtutoiminguteta vabaks 65 kinnipeetavat, keda kahtlustatakse tsiviilelanike ning afgaani ja NATO sõdurite ründamises ja tapmises.

Nii Ühendriikide saatkond Kabulis kui ka siiani kümneid tuhandeid sõdureid Afganistanis hoidva NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen avaldasid selle sammu peale kahetsust. Koalitsiooni esindajad pelgavad, et suur osa vabastatutest naaseb peagi oma varasemate liistude ehk terrorismi juurde.

BBC korrespondendi David Loyni sõnul peaks praeguse seisuga edasi Bagramis istuma umbes 70 vangi, kellele on antud staatus «jätkuv julgeolekuoht». «Ameeriklased andsid meile sellise staatuse enne vangla üleandmist,» selgitas ta. «Kui need mehed lahti lastaks, tuleksid Ameerikast tõsised protestid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles