Liviko viinakartelli-süüdistus sai Harju maakohtus kinnitust

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Forgola Groupi praegune omanik Aleksandr Skoblov (vasakult), Liviko juht Janek Kalvi ja Offex Groupi endine suuromanik Igor Zavizion eile Harju maakohtus süüdimõistvat otsust kuulamas. Kõigile neile määrati rahatrahv.
Forgola Groupi praegune omanik Aleksandr Skoblov (vasakult), Liviko juht Janek Kalvi ja Offex Groupi endine suuromanik Igor Zavizion eile Harju maakohtus süüdimõistvat otsust kuulamas. Kõigile neile määrati rahatrahv. Foto: Peeter Langovits

Harju maakohtu kohtunik Sten Lind mõistis eile avaldatud otsusega riigi suurima alkoholitootja Liviko juhi Janek Kalvi süüdi kartellileppes, mis määras pooleliitrise hundijalavee hinnaks 59,9 krooni.
 


Kohtuotsusega tuleb Kalvil maksta trahvi 720 000 krooni, ettevõttel Liviko aga veel 1,5 miljonit krooni. Seda juhul, kui Kalvi edasi ei kaeba ja otsus jõustub.

Riigiprokurör Piret Paukštys ütles eile hommikul kohe pärast otsuse kuulamist, et tema edasi kaevata ei kavatse. «Kohus arvestas mu seisukohti sajaprotsendiliselt,» lausus Paukštys.

Liviko ja Offexi (praegune ärinimi Forgola Group) kartellileppe arutamine võttis kohtus harjumatult vähe aega. Asja hakati arutama 7. mail, kuriteo­episoodid leidsid aset aga eelmise aasta jaanuaris-veebruaris.

«Me saime nii otsesed tõendid, et polnudki midagi muud teha kui inimesed üle kuulata, poodidest mõned järelepärimised teha ja asi kohtusse saata,» lausus Paukštys.

Pealtkuulatud telefonikõned

Tõendiks on selles asjas pealtkuulatud telefonikõned. Politsei uuris Offexit salaviina-kahtluse pärast. Väidetavasti müüs Offex hea hinnaga viina. Hea hinna sai firma nii, et pani maksumärgid pudelile, aga aktsiisi jättis riigikassasse maksmata.

Mullu aprillis panid tolliametnikud Offexi viinavabriku seisma ja korjasid võltsingukahtlusega pudelid poelettidelt ära. Paukštyse sõnul tõi Offexi tegevus riigile miljoneid kroone kahju, asja uurimine lõppes eile ja see hakkab liikuma prokuratuurist kohtu poole.

Suure salaviinalaari uurimisel salvestatud telefonikõned tõid aga eile Janek Kalvi suule ütluse, et kohtuotsus šokeeris teda. «Meid on süüdi mõistetud kaudsete tõendite põhjal. Seda on kurb tõdeda, sest oleme olnud laitmatu käekirjaga ettevõte,» ütles Kalvi Postimehele.

Kalvil ja tema advokaatidel kulus eile umbes tund aega, et jõuda järeldusele: nad kaebavad asja edasi ringkonnakohtusse. Forgola Groupi praegune omanik Aleksandr Skoblov jõudis sellele otsusele veelgi kiiremini.

«Hinnakokkulepet Liviko ja Offexi vahel pole olnud,» ütles Skoblov eile hommikul pärast otsuse kuulamist Harju maakohtu trepil. Kohtuotsus tsiteerib kaht saatuslikku lauset, mille Skoblov ütles mobiiltelefonis mullu 4. veebruari hommikul Igor Zavizionile. Sama päeva hommikul kell 8 oli toimunud Skoblovi ja Kalvi kohtumine.

«No ühesõnaga oli kaks küsimust: esiteks, ta ütles, et leppigem kokku, et letil ei oleks viina, mis on odavam kui 59,90,» ütles Skoblov.

Samas kõnes kordas Skoblov: «No vot selline küsimus, ja ta ütles, et mõelgem selle asja üle, et oleks hea, kui keegi teine ei hakkaks sellega tegelema, mingid muud organid. Esiteks, et hind on 59,90, lepime selliselt kokku.»

Paukštys ütles, et hinnakokkuleppe sõlmimine on väga tõsine rikkumine. Samal seisukohal oli kohtunik Lind.

«Loomulikult võib tähelepanu osutada, et müüakse salaviina, aga kui juba asutakse kokku leppima konkreetset hinda, siis on see konkurentsi piirav kokkuleppe,» ütles Lind eile kohtuistungil oma otsust põhjendades.

Liviko kaitsetaktika

Liviko kaitsetaktika põhineb asjaolul, et odavaim Liviko pooleliitrine viinapudel maksiski eelmisel kevadtalvel jaevõrgus 59 krooni ja 90 senti. Seega ei muutnud nemad oma hinda.

Küll tegi seda poekett Feenoks, kes sai vastava palve Zavizionilt. Seni oli Offexi odavaim viinapudel maksnud 45 krooni ringis. Kalvi ütles eile, et tahtis alkoholitootjate liidu juhina Offexi ja Remedia juhte hoiatada, et nende sildi all müüakse salaviina.

Zavizioni karistus on samuti 150 päevamäära, aga kuna tema ametlik sissetulek on Kalvi omast mitu korda väiksem, kujuneb trahvisummaks 21 750 krooni. Skoblovi trahv on 57 500 krooni. Trahv tuleb tasuda ka Offexil, viimane on aga pankrotis.

Arvamus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles