Gruusia võimud peavad venelastega Goris läbirääkimisi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid Goris.
Vene sõdurid Goris. Foto: AFP / Scanpix

Gruusia ametnike sõnul hoiavad Vene väed endiselt strateegilist Gori linna enda kontrolli all ning nende kindralitega peetakse praegu läbirääkimisi, et see kohalikele julgeolekujõududele üle antaks.

 

AFP andmetel on ilmselt Vene väed lahkumas. Goris viibiv reporter teatas agentuurile keskpäeva paiku, et seal ei ole enam suurel arvul sõdureid näha, peale paari üksiku soomustransportööri kesklinnast kaugemal asuvatel tänavatel. Samas kogunes aga suurel hulgal rasketehnikat lähedalasuva mahajäetud sõjaväebaasi juurde.

Gruusia siseministeeriumi pressiesindajalt teatas varem, et Thbilisi saatis hommikul esindajad Gorisse, nende seas on ka linna politseiülem. Samas oli ametniku sõnul siis veel ebaselge, kas venelased soostuvad lahkuma, mida algselt lubati teha juba eile.

Thbilisi süüdistab venelasi Gori purustamises. Gruusia võimude andmetel liiguvad Vene väed samal ajal endiselt ringi ka mujal riigis, ning purustavad muuhulgas Phothi sadama rajatisi, samuti teid riigi lääneosas.

Abhaasia kontrolljoone ääres paikneva Zugdidi linnast lahkus täna siseministeeriumi andmetel rohkem kui sajast sõidukist koosnev kolonn, mis tungis sügavamale Gruusia aladele Khuthaisi linna suunas ning peatus Senaki sõjaväebaasi lähedal. Kinnitamata andmetel liiguvad väed veel ka Phothisse, vahendas CNN.

 

Vene kindralstaabi ülema asetäitja Anatoli Nogovitsõn teatas päevasel pressikonverentsil, et Senakist saadi muu hulgas ka suur kogus USAs valmistatud relvi, vahendas AFP. Tema sõnul leiti sealt sadu automaate.

Gruusia läänemeelne president Mihheil Saakašvili kurtis öösel, et koos Vene vägedega liiguvad ringi ka «tuhanded ja tuhanded «irregulaarsed» võitlejad, kes tema sõnul rüüstavad ja vägistavad teele ette jäävaid inimesi.

«See armee liigub koos marodööridega, liigub koos vägistajatega, liigub koos süütajatega, röövlitega, liigub koos rüüstajatega,» ütles president välismeedia esindajatele. Vene väed kontrollivad tema sõnul kolmandikku riigist.

Venemaalt on sõdurite tagasitõmbamist teravas toonis nõudnud ka Gruusia tugev liitlane USA, kelle välisminister Condoleezza Rice saabub täna Thbilisisse näitama oma tugevat toetust ning esitama ametlikku rahuplaani, mille koostas konflikti vahendav Prantsusmaa.

Washington on hoiatanud Moskvat, et kahe suurriigi suhted võivad saada kahjustatud aastateks, kui Venemaa vägesid tagasi ei tõmba. «On aeg kriisi lõpetamiseks,» rõhutas Rice eile Pariisis, rõhutades taas austust Gruusia territoriaalse terviklikkuse suhtes.

USA välisministeeriumi ametniku sõnul viib riigisekretär Thbilisisse ka «selgitavad põhjendused» kuuepunktilisele relvarahuplaanile, mis puudutavad muu hulgas Gruusia territoriaalset terviklikkust ning «järgijäävaid julgeolekukorraldusi, mida venelased võiksid säilitada».

ÜRO Julgeolekunõukogus jätkuvad samal ajal läbirääkimised konflikti puudutava resolutsiooni vastuvõtmiseks, kuid selle sõnastuse osas on lääneriigid ja Venemaa endiselt eri meelt, ehkki märgata on teatud positsioonide lähenemist.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles