Karzai nõuab kristlaste vastu esitatud süüdistuste uurimist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Afganistani president Hamid Karzai tunneb isiklikult huvi kahe lääne abiorganisatsiooni vastu, keda üks sealne telekanal süüdistas kohalike kristlusse pööramises, vahendab uudistevõrk AFP.


Pärast Noorin TV saadet, kus näidati kaht afgaani moslemit kristlusse pöördumas ning süüdistati nende usuvahetuses kaht abiorganisatsiooni – Norra Kirkens Noedhjelpi ja USA Church World Service, on mõlema ühenduse tegevus Afganistanis peatatud.

Afganistani seadused nimelt keelavad islamist mõnesse teise usku pöördumise. Keelust üleastujatele näeb seadus ette surmanuhtluse.

«See on tekitanud kära ning on presidendi hinnangul tõsine küsimus ja vajab uurimist,» teatas Karzai esindaja. Viimase sõnutsi kutsus riigipea enda juurde nii siseministri kui luurejuhi ning andis neile käsu võtta sellise fenomeni vältimiseks kohe kasutusele tõsised meetmed.

Afganistani parlamendi alamkoja saadik Abdul Sattar Khawasi tegi omalt poolt ettepaneku kristlusse minejad hukata. «Sellel videol olnud afgaanid tuleks avalikult hukata, alamkoda peaks andma peaprokurörile ja luurele käsu need afgaanid arreteerida ja hukata,» leidis ta.

Teine parlamendisaadik, Herati valijaid esindav Qazi Nazir Ahmad, leidis, et usku vahetanud moslemite tapmine pole kuritegu.

2003. aasta alguses andis Itaalia varjupaika 41-aastasele afgaanile Abdul Rahmanile, keda kodumaal ootas kristlusse minemise eest surmanuhtlus. Rahman pääses Kabuli lähistel asunud ülikarmide turvareeglitega vanglast tänu sellele, et tema juhtumi ümber kerkis rahvusvaheline meediakära.

Üks anonüümne Euroopa diplomaat märkis AFP-le, et Noorin TV on samasuguseid vastuolulisi saateid eetrisse paisanud ka varem ning oletas, et tõenäoliselt oli tolle videolõigu taga varjatud poliitiline plaan, sest välismaalaste suhtes vaenulik suhtumine on Kabulis kaunis moekas.

Afganistanis tegutseb praegu üle tuhande abiorganisatsiooni, kelle kasutuses olev raha pärineb enamasti lääneriikidest. Süüdistusi moslemite kristlusse pööramises on nende aadressil esitatud varemgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles