EAÜ kaebab edasi ringkonnakohtu otsuse Viasati asjus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viasati ja Eesti Autorite Ühingu kohtuvaidlus jätkub.
Viasati ja Eesti Autorite Ühingu kohtuvaidlus jätkub. Foto: Andres Teiss

Reedel Tallinna ringkonnakohtus kohtuvaidluses ASiga Viasat kaotuse osaliseks saanud MTÜ Eesti Autorite Ühing (EAÜ) kavatseb kohtuotsuse edasi kaevata.

«EAÜ kavatseb ringkonnakohtu otsuse edasi kaevata,» kinnitas EAÜ jurist Anne-Ly Hussar BNSile.

«Me ei ole sugugi rahul kohtu käsitlusega antud juhul, samadel asjaoludel tegi sama kohus mõne aasta eest 180 kraadi erineva otsuse,» ütles EAÜd esindava Raidla, Lejins & Norcous advokaadibüroo partner Ants Nõmper BNSile. «Edasi kaebamiseks on meil aega 30 päeva, kui läheb hästi, siis teeb riigikohus otsuse asi menetlusse võtta enne suve algust, muidu nihkub see sügisesse,» lisas ta.

Tallinna ringkonnakohtu reedese otsuse järgi ei pea AS Viasat tasuma MTÜ-le Eesti Autorite Ühing tasu audiovisuaalautoritele teoste kasutamise eest, kuigi varasemalt oli sama kohus jõudnud vastupidisele seisukohale.

Tallinna ringkonnakohus muutis reedel Harju maakohtu 2012. aasta otsust ja jättis MTÜ Eesti Autorite Ühingu (EAÜ) hagi ASi Viasat vastu televisiooniprogrammide signaali lõpptarbijatele kättesaadavaks tegemise lõpetamiseks ning 285 000 euro ja viivise saamiseks täies ulatuses rahuldamata.

Otsus on jõustumata ja selle võib edasi kaevata 30 päeva jooksul, ütles kohtu pressiesindaja BNSile.

Ringkonnakohus jättis maakohtu 2012. aasta märtsis tehtud otsuse muutmata ainult enamtasutud riigilõivu hagejale tagastamise osas.

Kaasus liikus tagasi teise astme kohtusse, kuna mullu mai lõpus tühistas riigikohus 2012. aasta oktoobri lõpus tehtud ringkonnakohtu otsuse, millega kohus jättis rahuldamata Viasati kaebuse Harju maakohtu otsuse tühistamiseks. Varasema otsuse kohaselt pidanuks ettevõte tasuma ühingule 285 000 eurot kompensatsiooni ja tasu audiovisuaalautoritele teoste kasutamise eest. Riigikohus leidis, et ringkonnakohus peab kaasust uuesti arutama.

Viasati advokaat Erki Vabamets on BNSile varem öelnud, et erinevalt Viasatist on kaabellevioperaatorid nagu Starman, Elion ja STV kohustatud tasuma EAÜ-le tasu autoritele, sest nende tegevus on autoriõiguslikus mõttes niinimetatud teisene edastus.

STV ja Starman pidid kokkuleppe järgi maksma ühingule kompensatsiooni 8,5 miljonit krooni ning kohustusid alates 2010. aasta septembrist maksma kogutavatest abonenttasudest 1,25 protsenti tasuna audiovisuaalautoritele teoste kasutamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles