Reinsalu: Krimmis on oodata kriisi eskaleerumist, mitte rahunemist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Liis Treimann / Postimees

Kaitseminister Urmas Reinsalu sõnul on Krimmis oodata kriisi rahunemise asemel selle eskaleerumist, mistõttu on oluline lääneriikide resoluutne reaktsioon.

Reinsalu sõnul rikub Venemaa Föderatsioon rahvusvahelist õigust, kehtestades teise suveräänse riigi territooriumil oma sõjalist jõudu. «Lennuväljade hõivamine on selgelt eelmäng selleks, et alustada Vene vägede sissetoomist Krimmi. Kindlasti on üks tõenäoline stsenaarium see, et Krimm Vene vägede poolt hõivata,» lausus ta ning lisas, et olukorra muudab veelgi pingelisemaks asjaolu, et samal ajal on Krimmis ka Ukraina väed.

Praeguses olukorras peavad lääneriigid väljendama tema sõnul ühemõtteliselt ja resoluutselt oma hoiakut, et potentsiaalne agressor saaks aru, et hind, mida ta hiljem peab maksma, on suur. «Ka Eesti peaks kaaluma kõiki võimalikke samme: nii parlamendi avaldust, kohalolekut Ukrainas kui ka poliitilist igakülgset toetusavaldust Ukrainale,» lausus ta.

Tema sõnul peab Venemaa mõistma, et kui ta õõnestab rahvusvahelist õigust rikkudes teiste riikide territoriaalset terviklikkust ning on agressor, kaotab riik rahvusvahelises kogukonnas oma positsiooni ehk võrdse koha laua taga. «Küsimus üldse on, kas selline riik saaks olla G8s,» lausus Reinsalu.

Kui agressor ei saa resoluutset signaali, siis see kindlasti julgustab teda edasisteks taolisteks sammudeks muu hulgas ka meile füüsiliselt palju lähemal.

Samuti tuleks kaitseministri sõnul kaaluda nii Euroopa Liidu kui Ühendriikide tasemel isiklikke sanktsioone nende suhtes, kes on võimaliku agressiooni korral selle eest kogu käsuahela ulatuses vastutavad.

«Kui agressor ei saa resoluutset signaali, et see hinnalipik on liiga suur selliste sammude eest, siis see kindlasti julgustab teda ka edasisteks taolisteks sammudeks muu hulgas ka meile füüsiliselt palju lähemal,» ütles Reinsalu.

Kaitseministri sõnul tuleb arvestada, et Venemaa on alates kolmapäevasest lahinghäirest oluliselt suurendanud oma sõjalist jõudu Lääne sõjaväeringkonnas ka Eesti piiri taga. «See on üks osa globaalselt heidutusest, mida ta praegu rakendab, et saada vabu käsi Krimmis tegutsemiseks. Kindlasti peame tähelepanelikult jälgima seda sündmuste käiku oma piiride taga ning partneritega tihedalt konsulteerima,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles