Taavi Veskimägi, Jukka Ruusunen: meie elu ühine telg

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Veskimägi.
Taavi Veskimägi. Foto: Elering

Pealkiri on laenatud Eesti presidendi Lennart Meri kõnest «Kõik, mis on kasulik Eestile, on kasulik ka Soomele» Soome presidendi Martti Ahtisaari auks 1994. aastal. Nii selle kõne pealkiri kui seal sisalduv sõnum jagatud väärtustest ja hoiakutest ning Eesti-Soome sümbioosist on midagi sellist, mida oleme tajunud ühtse Soome-Eesti elektrituru kujundamisel.

Hiljuti Eleringi ja Fingridi poolt lõpetatud teise Soome-Eesti elektriühenduse, EstLink 2 projekt on parim näide, kui oluline on asjadest ühtemoodi arusaamine projekti õnnestumiseks. Hoida 320 miljoni euro suurune tehniliselt keerukas kahte riiki hõlmav investeering täpselt viis aastat tagasi paika pandud graafikus on saavutus omaette ning sai võimalikus just tänu vennalikule vaimule.

EstLink 2 projekti lõpetamise järel on riikidevaheline elektriline ühendusvõimsus 1000 MW ning võime rääkida ühtsest Eesti-Soome elektriturust. Tallinna või Helsingi tarbija varustatuse elektriga tagavad ühel moel nii Soomes Olkiluotos kui Eestis Narvas asuv elektrijaam. See käsitlus eeldab usaldust. Eleringi ja Fingridi koostöö on näidanud sellise usalduse olemasolu. Aga see ei ole tulnud iseenesest. Peamine eeldus on olnud hoiak, et kõik, mis on lubatud, on ka tehtud saadud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles