Laaneots: tankidel on jalaväelastele tohutu moraalne tähtsus

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erukindral ja endine kaitseväe juhataja Ants Laaneots
Erukindral ja endine kaitseväe juhataja Ants Laaneots Foto: Peeter Langovits

Erukindral ja endine kaitseväe juhataja Ants Laaneotsa sõnul peaks Eesti hankima kuni 60 tanki, sest see tõstaks lahinguvõimet ja pakuks jalaväelastele suurt moraalset toetust.

«Tankidel ja soomusmasinatel on tohutu moraalne tähtsus. Kui jalavägi ees tunnetab, et taga on soomusmasinad ja suurtükid, siis see on moraalselt midagi muud, kui nad teavad, et seal on pisike kahur või hoopis mitte midagi,» ütles Laaneots.

Laaneotsa hinnangul võiks Eesti hankida 56 kuni 60 tanki ning lükkas ümber levinud arvamuse, et masinad on väga kulukad. «Soomlased ostsid endale sada Leopard 2A6 tanki. Poola ostis 117 Leopard 2A4 tanki, mis on natuke vanem. Hinnad on ainult poolteist miljonit tükk. See tuleb odavam, kui kunagi välja pakutud CV90 (jalaväe lahingumasin – toim.), mis maksab kaks miljonit. Tanki tulejõud ja lahinguomadused ületavad mitmekordselt CV lahinguomadused.»

«Meil arvatakse, et see on sama kallis kui lennuk. Vale jutt. See on tavaline masin, ainult soomusmasin ja raskem. Ja ega neid kõiki siis korraga taga ei aeta. Tavaliselt rahuajal õppeotstarbeks kasutatakse ikka väikest osa, võib-olla rühma jagu masinaid, teised seisavad. Käib rotatsioon ka, et nad ühtlasi kuluks. Need masinad ostetakse 20 kuni 30 aasta peale. Kui neid hooldada, siis ei juhtu nendega midagi.»

Eile kogunenud IRLi eestseisus arutas poliitilist olukorda ja tegi Reformierakonnale ettepaneku jätkata ühises koalitsioonis ning kutsus üles lähtuma mitmetest põhimõtetest, mille hulka kuulus ka kaitsevõime kasvatamine eesmärgiga kiiresti välja arendada soomusmanöövervõime ning hankida tankid ja jalaväe lahingmasinad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles