Korraga tekkis kolm lasteaedade e-keskkonda

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed märngivad
Lapsed märngivad Foto: SCANPIX

Kui e-kool on Eestis töötanud juba üle kümne aasta, siis lasteaedadele tekkis sarnane võimalus alles sel õppeaastal ning kummalisel kombel kohe kolm konkureerivat keskkonda korraga.

Detsembris avati elasteaed.eu, veebruaris alustasid katsetustega elasteaed.ee ja eliis.ee. 

Nende kõigi eesmärk on sama: vähendada paberite hulka lasteaias ning omavalitsuses, aga muuta ka lihtsamaks suhtlust lastevanematega. Olulisemate funktsioonidena on süsteemides elektrooniline päevik, kuhu õpetajad saavad märkida puudujaid, sööjaid, rühmategevust ja -plaane; juhtkond saab selle abil hallata andmeid õpetajate ja rühmade kohta, koostada aruandeid; lastevanematele saab panna üles teateid ja vahetada infot; kohalik omavalitsus omakorda saab vajaliku statistika laste kohta otse süsteemist ja märksa kiiremini kui paberil vahendades.

Esimesena on alustatud arendust just lasteaedade ja omavalitsuste paberimajanduse vähendamiseks, lastevanematega suhtluseni veel jõutud pole. Samas näiteks elasteaed.eu sündis ühe lapsevanema initsiatiivil just selleks, et naine oli hädas lasteaias stendil rippuvate teadete meeles pidamisega.

«Olles iga päev e-kooli kasutaja, harjusin mugavusega ära, sest nutiseadmetesse tulevad tähtsad teated kohe kohale. Kahest lapsest üks käib aga lasteaias ja alailma on mul stendil olnud teated juba lasteaiast lahkudes peast läinud. See tegi vahel päris kurjaks. Otsisin viisi, kuidas asja parandadaa. Õpetajaga suheldes sain teada, et temagi oleks paremast süsteemist huvitatud. Õpetaja soovis aga just abi puudujate märkimisel, et ta ei peaks iga kuu lõpus sööjate arvestust tehes näpuga tabelites järge ajama. Mu mees on arendaja ning koos tegimegi süsteemi valmis,» rääkis idee autor Diana Sinilaht.

Elasteaed.eu on kõige kirjuma välimusega ning selle põhjuseks on esilehel olev reklaam. Nii mahub avalehele vaid väike aken sisselogimiseks, seda ümbritsevad reklaamid ning kokku kogutud info näiteks lasteaedade ja mängutubade kontaktandmetega.

Teised keskkonnad reklaame ei näita. Elasteaed.ee eristub selle poolest, et pakub oma keskkonda kolmes keeles – peale eesti ka vene ja inglise keeles. ELIIS ise toob välja oma eripärana, et  seda luues mõeldi välja omanäoline tegelaskuju, kes seda keskkonda iseloomustab.

ELIIS süsteemi arendusjuhi Hannes Raimetsa sõnul on esimesed kasutajad süsteemiga rahul ning teinud ettepanekuid oma vajaduste kohta, mida võiks süsteemis muuta. «Oleme otsustanud, et tulevikus võimaldame igale lasteaiale oma malli, nii et igaüks saab selle oma parameetrite järgi paika panna,» sõnas Raimets.

Näiteks on kõne all olnud lasteaedade erinevused söögikordade arvestuses, sest mõni teeb arvestust päeva, mõni iga söögikorra kaupa. «Palju asju pole ka alushariduses väga täpselt paika pandud – näiteks tööplaanide vormistus,» rääkis Raimets.

Elasteaed.ee arendaja Oliver Kasak ütles, et omavalitsused on tundnud huvi just statistika vastu. «Panustame hetkel palju sellele, et lasteaiad ei peaks igakuiselt ise täitma pabereid ja neid omavalitsusse saatma, vaid see kõik toimuks automaatselt ja omavalitsused saaksid igal hetkel ise süsteemist vajalikud dokumendid kätte,» lausus Kasak.

«Samuti on meie süsteemi nüüd väga lihtne lapsi lisada. Ei pea seda tegema käsitsi, vaid saab EHISest automaatselt kogu lasteaia lapsed korraga importida ja süsteem paigutab automaatselt kõik lapsed õigesse rühma,» märkis ta. Hannes Raimets lisas, et ka ELIISil on ühilduvus EHISega, nii et peale laste saab kiiresti transportida ka pedagooge puudutavaid andmeid.

Palju katsetajaid

ELIISi hakkas detsembris esimesena katsetama Lagedi lasteaed ja selle laste vanemad. Rohkem liitujaid hakkas süsteemi kasutama märtsikuust. «Tänase seisuga oleme välja saatnud ligi 30 lepingut lasteaedadele kümnest omavalitsusest, aga huvi tundjaid, kellega läbirääkimised veel käivad, on 100 ringis,» rääkis Raimets.

«Me oleme siiamaani liitujate hulgaga väga rahul, nende vastuvõtt on hea. Lasteaiad ise tunnevad keskkonna vastu huvi ja on meiega ühendust võtnud,» sõnas Raimets.

Kasaku sõnul on elasteaed.ee testijate hulk ületanud 100 piiri. Ehkki huvilisi on üle Eesti, on kõige enam süsteemiga liitunuid Tallinnast, nende seas ka eralasteaedu.

Diana Sinilaht naeris ja ütles, et ta ei usu, et ühelgi kolmest süsteemist kasutajaid väga palju oleks. «Ilmselgelt oleme kõik kolm suhteliselt ühe pulga peal ja ma ei leia, et peaks kiitma, mitu lasteaeda liitunud on,» sõnas Sinilaht.

Sinilahe sõnul kasutab praegu igapäevaselt nende süsteemi neli lasteaeda, teised registreerunud alles katsetavad ja ilmselt võrdlevad ka teiste süsteemidega. «Uue süsteemi kasutuselevõtt võtab aega, seda enam, et suur osa lasteaiatöötajates on vanem generatsioon, kes vajab harjumist.» Lapsevanemate seas nende süsteem veel kasutuses pole, ehkki uudistajaid on. Oma kodukoha järgi on tema süsteemi tutvustades põhiliselt keskendunud Tartu ja Tartumaa lasteaedadele.

Keskkonnad pakuvad teenust lasteaedadele ja lastevanematele tasuta ning küsivad lepingutasu kohalikelt omavalitsustelt. ELIIS toob kodulehel välja ka hinnad, mis algavad 20 eurost kuus.

Miks kolm korraga?

Kuidas kolm süsteemi nii samal ajal valmis said, ei oska keegi tegijatest selgitada. «See on üsna naljakas lugu, ma ei kujuta ette, kuidas kõik samal ajal sellele mõttele tulid,» naeris Sinilaht.

«Jah, see on põnev, et korraga turule tulime. Meie idee ja arendus süsteemist on alguse saanud juba pea kaks aastat tagasi,» märkis ka Kasak. «Mõte ja vajadus kujunes välja, sest siis selles sektoris sellist teenusepakkujat ei olnud,» sõnas ta ja põhjendas veel, et arendajad on ka ise seotud kahe eralasteaiaga.

«Vajadus lasteaedade süsteemi järgi on juba mõnda aega olnud. Kui e-kool loodi juba kümme aastat tagasi, siis nüüd on lasteaiad ka nii palju viimasel ajal arenenud. Viis aastat tagasi polnud lasteaedadel paljudel veel arvuteidki,» arvas Raimets, et just nüüd oli aeg selleks lihtsalt küps.

--

Kommentaarid

Tiia Kaeramaa, lasteaed Mari direktor

Otseselt ehk ametlikult ei kasuta meie lasteaed ühtki lasteaia e-keskkonda, vaid oleme saanud kasutada kahe erineva keskkonna testversioone. Arvame, et kui kasutusele võtame (aga seda me ilmselt uuest õppeaastast ka teeme), siis langeb valik elasteaed.ee keskkonna kasuks. Olen ise katsetanud seal toimetamist ja ka õppealajuhataja on sealsed võimalused üle vaadanud ning meile tundub see olevat loogiline, arusaadav, küllalt lihtne, et erinevate arvutikasutusoskustega õpetajad selles toimetamisega hakkama saavad. Võimalusi on erinevaid ja sobituvad meie senise tööga. elasteaed.ee on teinud nö oma reklaamitööd ka tõhusalt, Jõgeva maakonna alushariduse juhtidele toimus näiteks infotund, kus keskkonda tutvustati.

Lasteaia juhina meeldib mulle, et elasteaed.ee keskkonnas on laialdane töötajate haldamise võimalus. Teise lasteaedade infosüsteemiga võrreldes tundub mulle ka, et ekraanipilt, mis vastu vaatab, on lihtsa ja konkreetse vaatega. Meeldib ka see, et ei ole lisatud ülearust - erinevaid gallupeid vms.

--

Kaie Hein, Tallinna Kristiine lasteaia õppealajuhataja

E-lasteaed on hea mitmel põhjusel. Õpetaja seisukohalt võimaldab see lihtsustada õppe- ja kasvatustöö planeerimisel tulenevate dokumentide sidumist. Kui praegu kirjutab õpetaja kokkuvõtte õppe- ja kasvatustöö päevikusse ning trükib lapsevanematele kokkuvõtte, siis e-lasteaia võimalustega jäävad teatud etapid ära – selle teeb õpetaja eest programm. 

Lisaks annab võimaluse lapsevanemal ja õpetajal teha aktiivsemat ja usaldusväärsemat koostööd.

Lasteaia juhil avaneb võimalus igal ajal saada ülevaade rühmade õppe- ja kasvatustööst ning ülevaate laste kohaläimiste kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles