Postimees teeb otseülekande debatilt Euroopa ja Eesti tuleviku üle

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp.
Euroopa Liidu lipp. Foto: SCANPIX

Avatud Eesti Fond ja Euroopa Komisjoni Eesti esindus korraldavad teisipäeval avaliku arutelu Euroopa Liidu tuleviku teemal ning esitlevad «Uue Euroopa leppe» mustandit. Debati kannab üle ka Postimees.

Arutelu saab jälgida siit alates kella 14.30st.

Arutelul küsitakse muu hulgas, milleks meile Euroopa Liit; mis saab siis, kui praeguseid probleeme ei lahendata ning missuguseks peaks euroliit muutuma.

«Uue Euroopa lepe» pakub aruteluks välja viis strateegilist tulevikuvalikut, millega saab tutvuda aadressil www.oef.org.ee/euroopa.

Võimalikke tulevikustsenaariume tutvustab üleeuroopalise liikumise üks algatajaid, Euroopa Poliitika Keskuse programmijuht Janis Emmanouilidis. Euroopa Liidu tuleviku üle väitlevad vandeadvokaat Jüri Raidla ja majandusteadlane Ivar Raig. Arutelust teeb kokkuvõtte ajakirjanik Ainar Ruussaar.

Kuidas saada üle süvenevast euroskepsisest?

Arutelu ajendiks on see, et Euroopa Liitu räsivad korraga majanduslikud, rahanduslikud, poliitilised ja sotsiaalsed probleemid, omavahelised erimeelsused ja süvenev euroskepsis. See kõik on sütitanud tuliseid vaidlusi liidu tuleviku üle.

Reaalse tulevikuplaani loomiseks algatasidki mõjukad Euroopa fondid ja mõttekojad liikumise New Pact for Europe («Uue Euroopa lepe»).

Kodanike, huvigruppide, poliitikakujundajate ja asjatundjate kaasalöömisel arutatakse selle aasta jooksul läbi võimalikud valikud, mis vormitakse üleeuroopaliseks tulevikuvisiooniks. Reformiplaaniga hakkab edasi tegelema kevadel valitav Euroopa Parlament ja uus Euroopa Komisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles