Jüri Raidla: aeg teha taas suuri asju

Jüri Raidla
, Vandeadvokaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Raidla
Jüri Raidla Foto: Toomas Huik

Eesti peaks end kokku võtma ning käituma sama suurelt kui 1990. aastate alguses. Virisemiseks ei jätkuks siis enam aega ega jaksu, rääkis Postimehe arvamusliidrite lõunal õigusteadlane Jüri Raidla.

Kas me viriseme? Mis on virin ja mis on kriitika? Kui keegi loodab, et saab neile küsimustele vastamisel abi õigekeelsussõnaraamatust, siis ta eksib. Õigekeelsussõnaraamatust saame teada, et virisevad lapsed, kui jalutuskäik on liiga pikk, ja virisevad naised, kui mehed liiga palju õlut joovad. Kriitika mõiste kohta ei saa me ÕSist niigi palju teada, ega peagi saama. Virin ja kriitika on määratlemata mõisted, mille sisustamisel saab abiks olla ainult tunnetus.

Seda keelekasutuse keskkonnatunnetust napib meil paraku kõigil. Seepärast mõistetaksegi Eesti ühiskonnas toimuvat ja Eestis räägitavat nii erinevalt. Mida lähemal ollakse Toompea künkale, seda kindlamalt ollakse veendunud, et kodanikud virisevad, jorisevad ja torisevad ning neid pole mõtet kuulata, nende kirjutiste ja pöördumiste lugemisest rääkimata. Vahel tundub, et küngastel olijate jaoks on vabakond tõepoolest vihakond. Oma avaldustes ei vaevuta sageli enam viisakuse poole püüdlemagi. Valitsuse oraatorid on aeg-ajalt hiilanud talumatu sõnakasutusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles