Helendavad ekraanid võivad rikkuda ööune

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Netilevi kiirus on inimestele oluline.
Netilevi kiirus on inimestele oluline. Foto: SCANPIX

Hilisööni siniste ekraanide ees viibimine võib rikkuda ööune ning seetõttu on ka järgmisel hommikul ärkamine ja enese käimasaamine keerulisem. Tartu Ülikooli kõrvakliiniku unekeskuse juht Marlit Veldi räägib, kuidas liigne arvutis ja nutitelefonis surfamine unele mõjub.

Poole ööni arvutis istumine mõjutab Veldi sõnul und kahtemoodi. Une võib rikkuda ärevus, mis tekib internetis surfamisel ja seal sõpradega hilisööni lobisemisel. Selline tegevus muudab aju aktiivseks ega lase rahuneda ning sellepärast ei taha uni tulla – mõtted muudkui keerlevad peas. «Vanasti istuti voodiäärel, loeti või räägiti lastele unejuttu. Selle tegevuse eesmärk oli rahuneda enne uinumist,» räägib Veldi. Ta ütleb, et arvutis surfamine ei ole enamasti rahustav tegevus ja ka sõpradega jutuajamine võib hoopis üles ärritada.

Näiteks Michigani ülikooli teadlased on leidnud, et õhtul pärast kella 21 tööeesmärkidel nutitelefoni kasutamise järel on inimesed järgmisel hommikul väsinumad ja vähem pühendunud. Nad võivad kogeda lausa pohmellilaadset tunnet, väidavad uurijad. Ühelt poolt on just põhjuseks ärevus, mis takistab uinumist ning kosutavat und, teisalt aga mõjutab und ka ekraani värv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles