Lapse kogukus pole vaid iluviga

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed söövad varasemast rammusamat toitu ja liiguvad vähem. Sellepärast koguneb ka liigselt kilosid.
Lapsed söövad varasemast rammusamat toitu ja liiguvad vähem. Sellepärast koguneb ka liigselt kilosid. Foto: KATRIN ELIAS / ÕHTULEHT

«Paks laps, ilus laps,» öeldi veel mõnda aega tagasi tunnustavalt pontsakamate laste kohta. Nüüd peavad spetsialistid laste rasvumist kogu maailmas probleemiks number üks ja Eesti ei ole siin kahjuks erand.

Aastaid diabeediuuringutega tegelenud Austraalia meditsiiniprofessor Paul Zimmet on öelnud laste tüsenemise kohta koguni, et praegu pealekasvav põlvkond võib olla esimene, kus lapsed surevad enne nende vanemaid. Eestis on praegu peaaegu iga kümnes laps ülekaaluline ning viimase viie aastaga on lisandunud 6000 ülekaalulist last. Tüseduse põhjuseks on enamasti vale toitumine ja vähene liikumine ning harvemini mõni haigus. «On ju näha paari-kolmeaastaseid, kes on nii suure kaaluga, et neil on raske liikuda. Seetõttu tahavadki nad vähem liikuda ning tekib nõiaring,» ütleb toitumisnõustaja Erle Jõema. «Liikumine on lastel oluliselt vähenenud. Näiteks on selgunud ühest Inglismaal tehtud uuringust, et lapsed kulutavad praegu päevas keskmiselt 600 kilokalorit vähem kui pool sajandit tagasi.»

Teisalt on Jõema sõnul ka toidulaud palju rammusamaks läinud – laste lemmikud on magusad piimatooted, kommid, küpsised, magusad joogid. Palju süüakse rämpstoitu ning vähe puu- ja köögivilju. Nii selgub Tervise Arengu Instituudi osalusel valminud uuringust, et Eesti noored on Euroopa lastest kõige viletsamad köögiviljasööjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles