Elektri hind

Janar Ala
, kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bob Dylan
Bob Dylan Foto: SCANPIX

Elektrist on inimestel ikka nii rõõmu kui muret. Muret on sellepärast, et elektriturg on avatud ja elekter on kallis, et Sandor Liive palk on kõrge, et näpud võivad kogemata sattuda pistikusse. Rõõmu tuntakse aga sellepärast, et tänu elektrile on meil elektriauto, blender, elektritool, elektriline muusika jne.

Elektrist on tehtud aja jooksul palju laule, ameerika rahvuspoeet Walt Whitman ülistas keha elektrilist, Beethoven ütles, et ta on elektriline inimene; mõne arvates peitub elektris lausa maailma hing, essents, süda ja et elekter on vanem kui meie. Eesti kirjandusliku postmodernismi üheks iseloomulikumaks teoseks peetakse Mati Undi romaani «Öös on asju», mille näiline kese on samuti elekter.

Sel nädalal 49 aastat tagasi andis Bob Dylan välja plaadi «Bring it all back home», mis on üks murranguline plaat. Murranguline selle poolest, et pool sellest plaadist on elektriline. Bob Dylanit seostati tolleaegse folkliikumisega ja folk ei kasutanud elektrit. Folk taotles autentsust ja kohalolu, elektripille ja võimendusi peeti kommertslikkuse märgiks. Elektril polnud folgis kohta, elektri koht oli kodumasinates. Folk või täpsemalt Ameerika folk revival oli protestiliikumine, kus lauldi tõsistest asjadest nagu inimõigused, sõjavastasus, revolutsiooni võimalikkus jne. Suur osa folklauljatest olid kommunistid ja tolleaegse Ameerika ühiskonna mõistes seega paariastaatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles