Treial soovib lahkuda Rahvaliidu fraktsiooni juhi ametist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai Treial
Mai Treial Foto: Liis Treimann

Rahvaliidu fraktsiooni esimees Mai Treial esitas kolmapäeval riigikogu juhatusele avalduse saadikurühma juhi kohalt lahkumiseks, uue juhi valimist arutab fraktsioon järgmisel nädalal.

Treial ütles BNSile, et kolmapäeval jätkas saadikurühm päev varem pooleli jäänud arutelu kolme saadiku nõudmise üle suurendada fraktsiooni ühe ametniku töökoormust, milleks tema sõnul ei ole raha.

Treiali sõnul tegid saadikud eelarve piiresse jäämiseks ettepaneku vähendada töökoormust kahel teisel ametnikul, kes aga ise sellega ei nõustunud. Seetõttu pole koormuse muutmine tema kinnitusel võimalik.

«Sellega seoses võtsid fraktsiooni inimesed teatavaks, et ma fraktsiooni esimehena ei jätka, kuna pole nõus neid otsuseid tegema,» ütles ta.

Siiski jääb Treial enda sõnul saadikurühma juhtima seniks, kuni valitakse uus esimees. «Kolmapäeval fraktsiooni esimehe kohale kandidaate ei olnud ja ei suudetud uut juhtida valida,» lausus ta, lisades, et uuele kokkusaamisele koguneb fraktsioon esmaspäeva hommikul.

Fraktsiooni ja erakonna endine esimees Karel Rüütli ütles BNSile, et fraktsiooni koosolekul ei olnud tõesti keegi erakonnas tekkinud segadust arvestades valmis juhtimist enda peale võtma. Treiali otsust taanduda pidas ta märgiks sellest, et pikemas perspektiivis on üldse väga raske näha, et fraktsiooni töö oleks võimalik.

«Erakonna tänane esimehe kohusetäitja Arvo Sirendi on ka läbi BNSi märku andnud, et kolm fraktsiooni liiget olid need, kes toetasid SDE-ga ühinemist, ja tema ei näe, et fraktsiooni pidamisel oleks mõtet. Eks need pinged olukorras, kus konstruktiivse arutelu ja tulevikku vaatamise asemel üksteist süüdistatakse, tekitavad inimestes palju ebakindlust,» ütles Rüütli fraktsiooni võimalikule lagunemisele viidates.

Treial sai viieliikmelise fraktsiooni esimeheks 11. mail pärast seda, kui kolme poolthäälega umbusaldati toona sel kohal olnud Rüütlit. Fraktsiooni esimehe vahetust toetasid Rahvaliidu iseseisvat jätkamist pooldanud Treial, Villu Reiljan ja Ester Tuiksoo, samas kui Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga (SDE) ühinemist toetanud Rüütli ja Jaanus Marrandi olid selle vastu. Reiljani asemel mai lõpus riigikokku pääsenud Jaan Õunapuu lisandumisega said SDE-ga ühinemist pooldanud liikmed saadikurühmas napi enamuse.

Rahvaliidu kongress lükkas SDE ühinemisettepaneku 23. mail tagasi, misjärel lahkusid erakonna toonane esimees Karel Rüütli koos aseesimeeste Ene Tombergi, Kajar Lemberi ja Anto Liivatiga ametist. Endised aseesimehed on praeguseks liitunud SDE-ga ning võimalikule erakonnavahetusele on viidanud ka Marrandi ja Rüütli.

Marrandi esitas kolmapäeval juba avalduse Rahvaliidust lahkumiseks. Küsimusele, kas ta kavatseb ühtlasi liituda SDE-ga, vastas Marrandi, et peab oma edasisi samme koos teiste kolleegidega riigikogust veel arutama.

Kui Marrandi peaks välja astuma ka erakonna riigikogu fraktsioonist, lakkaks see olemast. Sel juhul jääks saadikurühma neli inimest, samas kui parlamendi kodu- ja töökorraseaduse kohaselt peab fraktsiooni kuuluma vähemalt viis riigikogu liiget.

Treial ütles BNS-ile, et erakonnast lahkudes tuleks Marrandil tagasi astuda ka riigikogu liikme kohalt. «Nagu Karel Rüütli on varem öelnud, peaks erakonna vahetamisel erakonna häältega üldnimekirjas riigikokku saanud saadik parlamendist lahkuma,» lausus ta.

Enda sõnul tõstatas ta selle küsimuse ka kolmapäevasel fraktsiooni koosolekul, kus Marrandi vastas, et riigikogust ega fraktsioonist ta praegu ei lahku.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles