Reigi armudraama tuleb uuele ringile

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockholmist äsja saabunud diakon Jonas Kempet (Mati Turi, vasakult) võtavad oma kodus joovastava tervitusjoogiga vastu Reigi kirikuõpetaja Paavali Lempelius (Jassi Zahharov) ja tema naine Catharina (Karmen Puis).
Stockholmist äsja saabunud diakon Jonas Kempet (Mati Turi, vasakult) võtavad oma kodus joovastava tervitusjoogiga vastu Reigi kirikuõpetaja Paavali Lempelius (Jassi Zahharov) ja tema naine Catharina (Karmen Puis). Foto: Margus Ansu

«Selle «Reigi õpetajaga» pole mul õnne,» kirjutas helilooja Eduard Tubin Rootsist saadetud kirjas Arne Mikule märtsis 1981.  Jutt oli lavastusest Vanemuises. Nüüd tuleb see samas teatris uuesti publiku ette.

Vardo Rumesseni koostatud ja kommenteeritud raamatust «Eduard Tubin. Kirjad» (2006) ilmneb, et esimene ebaõnnestumine tabas Estonia teatrile kirjutatud Reigi armudraamat aastal 1972. Võimud ei lubanud pagulaseestlase teost mängukavva võtta.

«Lõpuks lubati Kaarel Irdil kui Vanemuise teatri peanäitejuhil ja EKP Keskkomitee liikmel ooper lavastada,» kommenteerib Rumessen. Maailmaesietendus oli Vanemuises 10. juunil 1979.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles