Käitumisprobleemidega lastele valiti sekkumisprogramm

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto. Erikooli õpilased.
Illustratiivne foto. Erikooli õpilased. Foto: Postimees.ee

Euroopa Majanduspiirkonna programmi (EMP) «Riskilapsed ja -noored» raames, on justiitsministeeriumi eestvedamisel kavas rakendada tõenduspõhist sekkumisprogrammi tõsiste käitumisprobleemidega lastele ja noortele.

EMP «Riskilapsed ja noored» programmi eesmärk on laste ja kuni 26-aastaste noorte heaolu parandamine, alaealiste kuritegevuse vähendamine ning laste ja noorte probleemse käitumise põhjustega tegelemine. Pikemaajaliseks eesmärgiks on vähendada kinnistesse asutustesse ehk vanglasse ja erikooli sattuvate laste arvu.

«Tõsiste käitumisprobleemidega lastel on sageli palju erilaadseid probleeme nii kodus kui koolis alates vägivaldsusest kuni ainete kuritarvitamiseni, millega nende pereliikmed ei suuda toime tulla,» ütles uuringu tellinud justiitsministeeriumi projektijuht Kätlin-Chris Kruusmaa.

«Eestis puudub praegu tõenduspõhine sekkumine, et laste ja noorte käitumisprobleeme vähendada. Seega on vaja rakendada nii ennetusprogramme, et noored kuritegelikult teelt eemal hoida kui ka teenuseid, mis on suunatud tõsisemate probleemidega sihtrühmadele,» lisas ta.

Tartu Ülikooli sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskus RAKE viis justiitsministeeriumi tellimusel läbi uuringu, mille eesmärgiks oli välja selgitada, milline käitumisprobleemidega lastele mõeldud tõenduspõhine programm vastab Eesti vajadustele kõige paremini.

Uuringutulemustele tuginedes valiti Eestis rakendamiseks Multi Dimensional Family Therapy programm, kuna selle programmi puhul on hiljem võimalus saada programmi terapeutide koolitusõigus Eestisse, selle rakendamine oli pikemaajaliselt teistest pakutud programmidest soodsam ja see oli ka paindlikum, võimaldades näiteks osalise tööajaga töötamist.

Justiitsministeerium teatas, et loodab programmi omanikega saada lähima poole aasta jooksul selle soetamise osas kokkuleppele ning alustada programmi rakendamisega hiljemalt 2015. aasta alguses.

 Projekti eelarve on 1 597 809 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles