Eestlased tutvustasid omaanlastele e-tervise lahendusi

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna peab Omaanis e-tervise seminaril avakõnet.
Margus Tsahkna peab Omaanis e-tervise seminaril avakõnet. Foto: Liina Vahtras, Nortal

Meditsiinieksperdid arutasid Omaanis, kuidas Eesti e-lahendusi Araabia poolsaarel asuvasse väikeriiki eksportida.

Juba neljandat korda osales Eesti oma väljapanekuga suurel Omaani riigi poolt korraldatud IT messil Comex. Selle raames toimus ka seminar «Innovatsioon meditsiinis. Järgmise põlvkonna e-tervis», kus eestlased tutvustasid oma e-lahendusi meditsiinis.

Eelmisel nädalal toimunud seminaril osalesid Eesti Omaani parlamendirühma esimees Margus Tsahkna, Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatuse liige Mart Einasto ja informaatikateenistuse arendusosakonna juht Kati Korm ning tarkvaraarendaja Nortal esindajad.

Tsahkna ütles, et messil käimise «eesmärk oli Eesti IT-lahendusi tutvustada ja huvi oli väga suur.»

Ta ütles seminari avasõnas: «Me usume, et Eesti e-lahendused võiksid kasutust leida Omaanis. Eesti riik toetab selliseid ettevõtteid nagu Nortal, kes oma oskusteavet ekspordivad.»

Nortal on pressiesindaja Liina Vahtrase sõnul Omaani avalikus sektoris allkirjastanud kolm projekti 20 miljoni euro väärtuses.

Tsahkna lisas Postimehele, et «Eesti riigi võimalused araabia riikides IT eksporti toimetada on väga suured ja me kindlasti kasutame neid.»

Ühelt poolt on riigikogu liikme sõnul Omaani puhul tegu nafta ja gaasi tulude peal elava riigiga, teiselt poolt soovivad valitsejad muuta oma süsteeme efektiivsemaks.

Omaan on Tsahkna sõnul väga hea partner Eesti riigile ka väiksuse tõttu - seal elab veidi üle kolme miljoni inimese - ning kahe riigi suhted on head.

Samas on ka Eestil Omaanilt õppida. «Eesti riik peab plaani osaliselt minna oma IT lahenduste ja andmevaradega pilve – nemad on selle projekti juba algatanud. Ma näen, et see on üks koht, kus Eesti saab vaadata, kuidas Omaani kogemus on.»

Publiku seas istusid Omaani meditsiinieksperdid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles