Valmis Max Jakobsoni komisjoni teine raamat

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennart Meri ja Max Jakobson (paremal) olid head sõbrad, mis aitas kaasa Eesti-Soome suhete arengule.
Lennart Meri ja Max Jakobson (paremal) olid head sõbrad, mis aitas kaasa Eesti-Soome suhete arengule. Foto: Peeter Langovits

Inimsusevastaste kuritegude uurimise Eesti rahvusvahelise komisjoni ehk nn Max Jakobsoni komisjoni aruande teine raamat on valmis.

Olulise koostöö märgiks põhjanaabritega esitleti raamatut Helsingis Soome Rahvusarhiivis, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Uue raamatu kaante vahele on köidetud president Lennart Meri poolt kokku kutsutud uurimiskomisjoni kümne aasta töö tulemus, mis koosneb viiest osast.

Max Jakobsoni komisjoni uurimisrühma juht Toomas Hiio rääkis, et kokku on seal umbes 100 peatükki, mis käsitlevad väga erinevaid valdkondi alates näiteks sakslaste ümberasumisest 1939. aastal ja lõpetades represseeritute tagasipöördumisega Siberi vangilaagritest ja küüdituspaikadest kuni 1980. aastateni välja.

«Iseseisvus on ikkagi natuke parem asi kui teiste võimu all elamine ja mis juhtub, kui teiste võimu all elada, seda näitavadki need kaks raamatut,» sõnas Hiio.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles