Esialgu niipalju...

, literaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat
Haruki Murakami 
«1Q84» 
Tõlkija Margis Talijärv
Varrak, 2013, 668 lk
Raamat Haruki Murakami «1Q84» Tõlkija Margis Talijärv Varrak, 2013, 668 lk Foto: Pm

George Orwelli legendaarne düstoopia, tulevikku vaatav romaan «1984» ilmus teatavasti kolmkümmend viis aastat enne 1984. aastat. Murakami minevikku vaatav romaan «1Q84» jõudis aga lugejateni 2009. aastal, seega kakskümmend viis aastat pärast seda tähendusrikast ajavahemikku, mida mõlemad kirjanikud analüütiliselt vaatlevad.

Nende teoste intertekstuaalne lõimitus on ilmne, kuna Murakami viitab sündmuste arenedes ikka ja jälle sellele ülalnimetatud Orwelli romaanile. Mõlema puhul on tegemist ulmeromaaniga, Murakami puhul on sobivateks märksõnadeks veel ka põnevik ja armastuslugu. Mida see kõik eestikeelse lugeja jaoks tähendada võiks, jääb esialgu ähmaseks, kuna Murakami romaani kolmas osa, mis eeldatavasti kõik liinid ja otsad kokku viib, pole veel tõlke vahendusel meieni jõudnud.

Kuni autori kehtestatud viimane lausung pole kirjandusteose kompositsioonilist tervikut ja sellest lähtuvat tähendust, ehk õigemini öeldud, lugeja loodud tähenduste kimpude konkretiseeringut kinnistanud, pole võimalik teha mingeid lõplikke järeldusi autori fiktsionaalsete taotluste realiseerumise kohta. Seega, olles läbi lugenud kaks osa Murakami enam kui 1000-leheküljelisest kolmeosalisest romaanist, ei saa ma otsustada, kas autor on minu arvates oma loomingulised ambitsioonid täitnud või mitte.

Samuti ei saa ma otsustada, kas kahes esimeses osas üles ehitatud intriig ja lugejate ette kerkiv ootuste horisont saavad kulminatsioonis sedavõrd väärilise puändi ehk fiktiivselt põhjendatud lõpplahenduse, mis kokkuvõtvalt oleks kogu selle hiigelettevõtmise vääriline. Nende asjade üle saame otsustada vaid siis, kui kolmas osa on eesti lugejateni jõudnud. Lootkem siis, et see jõuab meieni enne, kui kahe eelmise osa lugemiselamus tuhmuma hakkab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles