Eesti puukidelt leiti uut haigustekitajat

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heas toitumuses puuk.
Heas toitumuses puuk. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lisaks laialt teada-tuntud puukentsefaliidile ja borrelioosile võivad Eesti puugid levitada uut haigust, millega kaasneb kuude kaupa kestev palavik.

«Candidatus Neoehrlichia Mikurensis on puukidega ülekantav patogeen, mida viimastel aastatel on leitud puukidel ja väikenärilistel nii Euroopa kui ka Aasia riikides,» rääkis Tervise Arengu Instituudi teadur Julia Geller. Seda haigusetekitajat on leitud haigetel Hiinas, Šveitsis, Rootsis, Tšehhis ja Saksamaal.

Haiguse sümptomid on ikka ja jälle tekkiv palavik, mis kestab kolm kuni kaheksa kuud, külmavärinad, öine higistamine ning kaalulangus. Gelleri sõnul on paljud neist haigetest olnud immuunpuudulikkusega – neil on haiguse kulg eriti raske ning ühel korral tõi see kaasa surma. Kuna Candidatus Neoehrlichia Mikurensisest põhjustatav haigus on bakteriaalne, siis ravitakse seda antibiootikumidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles