Ilves annab Soome riigivisiidi eel mitmed teenetemärgid

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves teenetemärkide üleandmisel.
President Toomas Hendrik Ilves teenetemärkide üleandmisel. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

President Toomas Hendrik Ilves, kes sõidab järgmisel nädalal riigivisiidile Soome Vabariiki, annab mitmetele Soome poliitikutele, kultuuriinimestele ja ühiskonna edendajatele Eesti kõrged teenetemärgid.

Maarjamaa Risti keti saab Soome president Sauli Niinistö.

Maarjamaa Risti I klassi teenetemärgi saajate seas onparlamendi esimees Eero Heinäluoma, peaminister Jyrki Katainenkui Põhjala-Balti piirkonna koostöö edendaja, kaitseminister Carl Haglundkui Eesti ja Soome kaitsekoostöö tihendaja ning väliskaubandus- ja Euroopa asjade minister Alexander Stubb, kes Euroopa Parlamendi saadikuna aitas Läänemere strateegial saada Euroopa Liidu ametlikuks poliitikaks.

 Kotkaristi I klassi teenetemärgi saab Soome kaitseväe juhataja kindral Ari Puheloinen.

Eesti riigi kõrged teenetemärgid saavad ka Aalto Ülikooli filosoofiaprofessor Esa Saarinen; demokraatia, inimõiguste ja õigusriigi eest vankumalt seisnud Soome parlamendi liige Ben Zyskowicz; pikaaegne Eesti-Soome koostöö kujundaja, Soome välisministeeriumi Euroopa osakonna põhjamaade üksuse direktor Vesa Vasara; Soome Pen-klubi endine president, Soome-Eesti koostöö edendaja Jukka Mallinen; praegune Pen-klubi president, kirjanik ja luuletaja, aktiivne sõnavõtja keerulistel ühiskondlikel teemadel Jarkko Tontti.

Maarjamaa Risti teenetemärgid saajate seas on Soome-Eesti kaitsekoostöö edendaja Markus Anaja, kes on vabatahtlikuna toetanud meie Kaitseliitu alates selle taastamisest; Soome Eesti Seltside Liidu esimees, aktiivne eesti-soome tõlkija ja kirjastamisvõimaluste hankija, hariduskoostöö edendaja Sanna Immanen; Soome-Eesti kultuurikoostöö edendaja, OY Rockadillo ainuomanik ja juhataja, ligi veerand sajandit Eesti indiemuusikatööstust toetanud ning Eesti artistidele ja produtsentidele rahvusvahelisi kontakte loonud Tapio Korjus; Tartu Ülikoolis arstiks õppinud Kirsi Korpi, kes töötab Helsingi Ülikooli Meilahti haiglas kardioloogina ning on Soome-Eesti akadeemiliste organisatsioonide ja meditsiinikoostöö edendaja, Soome kiiruisutajate rahvuskoondise arst; Soome-Eesti kultuurikoostöö edendaja; Varsinais-Suomen Viro keskuse tegevsekretär, sõpruslinnade Turku ja Tartu koostöö arendaja Reino Lemmetyinen; kirjanik, näitekirjanik ja kolumnist, firma Omnia Mea Arts juht ja omanik Juha Vakkuri, endine YLE rahvusvaheliste koostööprojektide osakonna juhataja, Eesti kultuuri tutvustaja nii Soomes kui mujal Euroopas, kelle esimeseks koostööpartneriks Tallinnfilmi kaudu oliLennart Meri 1977. aastal valminud täispika dokumentaalfilmiga «Linnutee tuuled».

Ajakirjanikest saavad Eesti teenetemärgid pikaaegne YLE toimetaja ja praegune kolumnist Jarmo Mäkelaning humanitaarsete väärtuste kaitsja, päevalehe Helsingin Sanomat endine peatoimetaja Mikael Pentikäinen.

Ettevõtjatest saavad Eesti teenetemärgi Tallinna sadama partneri, Vuosaari sadama direktor Jukka Kallioja Helsingi sadama tegevdirektor Kimmo Mäki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles