Vaatlejad: Eesti e-valimiste süsteem ei ole turvaline

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-hääletus
E-hääletus Foto: Postimees.ee

Mullu sügisel Tallinna linnavalitsuse kutsel kohalike valimiste e-hääletuse protsessi jälginud vaatlejad leidsid, et e-hääletamine on äärmiselt ebaturvaline. Vabariigi valimiskomisjon (VVK) kriitikaga ei nõustu.

Eesti e-hääletuse tõhusust analüüsis kuueliikmeline vaatlejate rühm, mida vedasid Alex Halderman Michigani Ülikoolist ja Soome internetiturvalisuse uurija Harri Hursti.

Algselt rahastas vaatlejate reisi Eestisse ja siinset majutust Tallinna linnavalitsus. Nimelt on Keskerakond ja selle esimees, Tallinna linnapea Edgar Savisaar, korduvalt e-valimiste süsteemi kritiseerinud. Küll aga ei rahastanud uurimustööd ennast ükski Eesti erakond ega muu ühing, märkisid uurijad pressikonverentsi tutvustavas materjalis.

Selleks, et uurida, milliseid riske e-valimine endas kätkeb, taaselustas Halderman koos doktorantidega laboris Eesti e-valimiste süsteemi, selgub uurimust kokkuvõtvast teatest.

Seejärel proovisid nad süsteemi rünnata ning leidsid, et Eesti e-valimiste süsteem on ajast ja arust – kuigi süsteemil on erinevaid kaitsemeetodeid, ei piisanud nendest ründesimulatsioonile vastuhakkamiseks.

Vabariigi valimiskomisjoni (VVK) meedianõunik Kristi Kirsberg ütles Postimehele, et VVK on elektroonilise hääletamise süsteemi kümne rakendamisaasta vältel regulaarselt uuendanud ning ajakohastanud. «Muuhulgas on lisandunud valijale võimalus kontrollida oma hääle korrektset jõudmist kesksüsteemi, mis annab VVK-le võimekuse tuvastada e-hääletamise vastaseid mastaapseid ründeid,» märkis Kirsberg.

Ta lisas, et koos süsteemiga on edasi arendatud ka e-hääletamise läbiviimisega seotud protseduure, täpsustatud organisatsiooni ning seadusandlust.

Vaatlejate järeldustega saab lähemalt tutvuda SIIN.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles