Komisjon: e-hääletamine on turvaline

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / Kollaaz Katri Karing

Elektroonilise Hääletamise Komisjoni esimees Tarvi Martens ütles pärast kohtumist Eesti elektroonilist hääletust kritiseerivate inimestega, et nende etteheidetes e-valimistele pole midagi uut ning komisjon kinnitab, et Eesti e-hääletamine on turvaline.

«Elektroonilise Hääletamise Komisjon on alati nõus kuulama ettepanekuid protseduuride täiendamiseks ja vaadeldavuse parandamiseks, kuid antud kriitika uut infot ei sisalda,» sõnas Martens pärast kohtumist. «Samas analüüsitakse nii kohtumisel kõlanud kui ka varem tehtud ettepanekuid protseduuride ja tarkvara täiendamiseks ja võetakse neid ka vajadusel arvesse,» lisas ta.

Eilsel pressikonverentsil esinenud heidavad e-hääletamisele ette peamiselt kahte hüpoteetilist ohtu: esiteks seda, et valija arvuti võib olla nakatunud pahavaraga ja teiseks, et e-hääletamise komisjoni kasutatavad seadmed ja protseduurid ei suudaks pahavara võimalikku kesksüsteemi sattumist tuvastada.

«Komisjon on esitletud riskidega alati arvestanud ning riskide maandamiseks on kasutusel konkreetsed meetodid,» lausus Martens. Ta juhtis tähelepanu sellele, et kõigil kuuel korral, kui Eestis e-valimisi on korraldatud, pole ründeid tuvastatud, samas kui rünnete tuvastamisvõime on Eestil kindlalt olemas.

Elektroonilise Hääletamise Komisjoniga kohtusid Jason Kitcat ja tema meeskond, kes esinesid eile elektroonilise hääletamise osas kriitilise avaldusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles