Ülikooli Apteek on vastu uuele apteegipiirangule

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikooli apteek.
Ülikooli apteek. Foto: Urmas Luik

Apteegituru liberaliseerimist toetav Ülikooli Apteek kordas täna vastuseisu apteegikorraldust muutvasse eelnõusse lisatud uuele piirangule, mille kohaselt saaks kuni 2015. aasta 9. juunini suuremates ehk üle 4000 elanikuga asulates uue apteegi avada ainult omavalitsuse soovil ja ravimiameti nõusolekul.

Ülikooli Apteegi teatel on sotsiaalkomisjon täna teisele lugemisele tulevasse eelnõusse lisanud taas ka apteegilubade andmise liisuheitmise teel, mille riigikohus ebaseaduslikuks hindas. Ettevõte avaldas lootust, et parlament ei võta muudatusi sellisel kujul vastu.

Apteegi juhataja Reet Tengi hinnangul on juhtiv ravikaubandusettevõte Magnum pannud seadusandja oma muusika järgi tantsima. «Kogu selle sotsiaalkomisjonist teadmata autori poolt alustatud eelnõu kõige valusam küsimus on praeguseks, milline sotsiaalkomisjoni liige ja millistest motiividest lähtudes lisas eelnõusse esmaspäeva õhtuse seisuga punkti 25 selle praeguses sõnastuses,» märkis ta pressiteates.

Tema sõnul ei eira uus piirang mitte ainult riigikohtu otsust, vaid töötab olemasoleva ja kogu ravimikaubanduse turgu dikteeriva Magnum grupi monopolilaadse seisundi huvides. «Maa-apteekide kaitsmise sildi all põlistatakse turuliidri positsioon linnades,» lausus Teng, kelle hinnangul on riigikogu pandud «paari aktiivse saadiku» poolt sundviskesse ning järgmisena üritatakse sundviskesse panna presidenti.

Tengi sõnul unustatakse ajutisest asutamispiirangust rääkides ära, et Eestis on apteekidele asutamispiirangud kehtinud juba alates 2006. aastast ning riigikohus on tunnistanud need ebaseaduslikuks. «Meil räägitakse palju korruptsioonist ja meil räägitakse palju ettevõtlusvabadusest. Nüüd on riigikogu liikmete laudadele toodud eelnõu, mis ei kannata päevavalgust ja mis piirab ettevõtlusvabadust. Kuni esmaspäevani oli see eelnõu halb, alates esmaspäevast on see eelnõu väga halb,» lisas ta.

Piirangu vastu on juba varem sõna võtnud ka näiteks õiguskantsler Indrek Teder. Samas on ajutise piirangu kehtestamist toetanud riigikohtu endine esimees Märt Rask, kelle ametiajal apteegipiirangute arutelu kohtus algas, apteekrite liidu ettepanekul eelnõu analüüsinud vandeadvokaat Jüri Raidla ja kohtus väikeapteeke esindanud vandeadvokaat Ants Nõmper.

Samuti pooldas piirangu pikendamist eile antud arvamuses riigikogu põhiseaduskomisjon, kelle sõnul saab ajutise regulatsiooni põhiseaduspärasuse suhtes lõpliku ja siduva hinnangu anda vastava protseduuri alusel üksnes riigikohus.

Parlamendi sotsiaalkomisjon lisas muudatuse eile apteegikorraldust muutvasse eelnõusse, et takistada kuni uue regulatsiooni loomiseni apteekide massilist asutamist linnadesse ja nende sulgemist maal. Kui eelnõu läbib täna riigikogus teise lugemise, toimub homme selle lõpphääletus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles