Eesti peab Lõuna-Osseetia valimisi ebaseaduslikuks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjaväe rajatud tara Lõuna-Osseetia ja Gruusia piiril Dvani külas.
Vene sõjaväe rajatud tara Lõuna-Osseetia ja Gruusia piiril Dvani külas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Välisminister Urmas Paeti sõnul olid eilsed parlamendivalimised Gruusia okupeeritud aladel Lõuna-Osseetias ebaseaduslikud ning Gruusia territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsusega vastuolus.

«Nende valimiste seaduslikuks kuulutamine tähendaks 2008. aastal toimunud etnilise puhastuse heakskiitmist ja sõjalise okupatsiooni legitimeerimist. See ei ole aktsepteeritav,» ütles Paet välisministeeriumi teatel.

Tema hinnangul on regiooni turvalisuse ja stabiilsuse tagamiseks tähtis jätkata Genfi rahvusvaheliste läbirääkimistega ning tagada Euroopa Liidu vaatlusmissiooni ligipääs kogu Gruusia territooriumile, kaasa arvatud Lõuna-Osseetiasse.

«Kutsume Venemaad täitma kõiki 2008. aasta relvarahuga võetud kohustusi, sealhulgas oma vägede taandamist konfliktieelsetele positsioonidele ning kõnealusel territooriumil humanitaarabi vaba ligipääsu lubamist,» märkis välisminister.

Paeti sõnul on Lõuna-Osseetia ja Abhaasia separatistlike piirkondade ühepoolne iseseisvuse väljakuulutamine rahvusvahelise õiguse vastane. «Seetõttu puudub ka eilsetel valimistel igasugune õiguslik ja põhiseaduslik alus,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles