Leht: Vene spioonid vahistati seoses ohuga juurdlusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisijad Londoni metroos möödunud reedel. Üks kuulab muusikat, teine loeb The Daily Telegraphi, mis avaldas esiküljel intervjuu väidetava Vene spiooni Anna Chapmani eksabikaasaga.
Reisijad Londoni metroos möödunud reedel. Üks kuulab muusikat, teine loeb The Daily Telegraphi, mis avaldas esiküljel intervjuu väidetava Vene spiooni Anna Chapmani eksabikaasaga. Foto: Reuters/ScanPix

USAs Venemaa heaks tegutsenud väidetavate luureagentide vahistamisega oodati viimase hetkeni ning arreteerimised viidi läbi alles nüüd, kuna kümme aastat väldanud juurdlus oli ohtu sattunud, teatas Washington Post viitega USA julgeolekuametnikule.


«Juhtus midagi, mis oleks neid kõiki mõjutanud,» märkis anonüümsust palunud kõrge ametiisik üleeile ilmunud artiklis. Tema sõnul olid arreteerimised seotud vajadusega «juhtumeid kaitsta», mingit konkreetsemat ajendit ta aga välja ei toonud.

Uudisteagentuur AFP juhtis tähelepanu, et 11 agenti peeti kinni 27. juunil ehk täpselt nädal enne eilset USA iseseisvuspäeva, mil ameeriklased kõige patriootlikumalt meelestatud on. Ühtlasi leidsid vahistamised aset vaid mõni päev pärast presidentide Barack Obama ja Dmitri Medvedevi «burgeritippkohtumist» Washingtonis.

Et Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) asus luurevõrgustiku tegevust uurima kümne aasta eest ning väidetavad tõendid nende süüst olid olemas aastate eest, on esile kerkinud küsimus, miks ei vahistatud kahtlusaluseid tollal. FBI agendid olid juba 2006. aastaks korraldanud kahtlusaluste kodudes läbiotsimisi ning jälgisid krüpteeritud sõnumite vahetamist luurajate ja nende Vene rahastajate vahel.

Nimetu korrakaitseametnik väitis Washington Postile, et arreteerimistega viivitati, kuna sääraste juhtumite puhul «on alati midagi muud, mida (võimalik) teada saada». Teisisõnu tahtsid USA võimud koguda võimalikult palju andmeid Moskva luuretaktika ja -tehnika kohta.

USA eeslinnades elades madalat profiili hoidnud kahtlusalustest kümme arreteeriti Ühendriikides ja üks Küprosel. Viimase, võltsitud Kanada passi kasutanud Christopher Met­sose otsustas Küprose kohtunik olemasolevate tõendite põhjal teisipäeval umbes 400 000 Eesti krooni suuruse kautsjoni vastu vabastada. Metsos kadus seejärel jäljetult. Küprose võimude sõnul põgenes ta ilmselt Türgile kuuluvasse Küprose põhjaossa ega pruugi enam üldse saarel viibida.

USAs vahistatutest on praegu trellide taga kõik peale ühe. Kautsjoni vastu on vabastatud vaid Peruus sündinud ajakirjanik Vicky Pelaez, kes on abielus Juan Lazaro valeidentiteeti kasutanud kahtlusalusega. «Lazaro» möönis pärast vahi alla võtmist, et on tegelikult Vene agent, kuid oma tõelist isikut ei paljastanud. Enda sõnul on ta Vene välisluurele ustavam kui oma pojale.

Möödunud nädalavahetusel tunnistasid valeidentiteedi kasutamist veel kaks väidetavat luurajat: Washingtoni lähedal elanud Michael Zottoli ja Patricia Mills on hoopis Venemaa kodanikud Mihhail Kutzik ja Natalja Pereverzeva. Mõlemad tunnistasid, et nende lähedased sugulased elavad Venemaal. Sinna ootab AP teatel nüüd ilmselt väljasaatmine ka abielupaari kaht väikelast.

«Bondi-tüdruku» elu määras kagebiidist isa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles