Kallase kaasteeliste galerii

Rein Veidemann
, TLÜ EHI professor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Kallas portreteerib raamatus «Mälestused. II. Inimesed» kolmekümmend kultuuritegelast ning niiviisi ühtlasi kolmekümne esimest – iseend. Fotol koos Mats Traadiga.
Teet Kallas portreteerib raamatus «Mälestused. II. Inimesed» kolmekümmend kultuuritegelast ning niiviisi ühtlasi kolmekümne esimest – iseend. Fotol koos Mats Traadiga. Foto: Peeter Langovits

Teet Kallase uuest raamatust leiab Uno Lahe, Lennart Meri, Andres Vanapa, Sass Suumani jpt värvikad portreed.

Voldemar Panso kirjutas 1970ndatel raamatu «Portreed minus ja minu ümber». Olen seda toonud üliõpilastele näiteks kirjanduslikest portreedest par excellence. Eks loetagu üle seal avaldatud portreelugu Mikk Mikiverist – mõjub korraga eestkõne ja psühholoogilise vinjetina. Hugo Lauri kohta kirjutatu kannab alapealkirja «akvarellportree».

Teet Kallase 30 portreed tema «Mälestuste» II köites jagunevad samuti vinjettideks, akvarellideks, saržideks, aga ka erinevatest piltidest koosnevateks kompositsioonideks, nagu seda on üks raamatu mahukaim tekst, «Kakskümmend seitse hetke Mati Undiga». Viimane, muide, lõpeb puändiga: lugu kirjutades, 2006 – Undi surmast saab aasta – ilmub Kallase suvila akna taha Laulasmaal kollane kass (!). Nii saavad kokku «vaimude tund» ja «öös on asju».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles