IRL tahab panna kooseluseaduse rahvahääletusele

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Opositsioonilise Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsioon tegi täna riigikogule ettepaneku korraldada esimese lugemise läbinud ja palju eriarvamusi tekitanud kooseluseaduse eelnõu vastuvõtmiseks rahvahääletus.

Otsuse eelnõu kohaselt toimuks rahvahääletus tuleva aasta 1. märtsil koos järgmiste riigikogu valimistega.

IRLi esimees Urmas Reinsalu ütles eelnõu üle andes, et erakond usub Eestisse, kus avatud otsustamine ja kaasamine on kasuks kogu ühiskonnale. «Eesti on väike ühiskond, see tähendab seda, et teemades, mis tekitavad tõsist ühiskondlikku poleemikat, on mõtet pöörduda olulistes küsimustes ka ühiskonna poole,» märkis ta.

Tema sõnul on üheks selliseks teemaks 40 saadiku algatatud kooseluseaduse eelnõu, mille puhul oleks mõistlik taotleda suuremat ühiskondlikku legitimatsiooni, kui seda on üksnes parlamendi enamusotsus. «Selle lugupidava debati nimel, nii parlamendis seaduseelnõu menetlemisel kui ka ühiskonnas laiemalt, peame mõistlikuks anda võimalus ka parlamendile arutada ja otsustada võimaliku rahvahääletuse korraldamise üle kooseluseaduse küsimuses,» lisas Reinsalu.

Kooseluseaduse eelnõu, mis lubaks nii vastassoost kui samast soost inimestel oma kooselu ametlikult registreerida, algatasid 40 saadikut aprilli keskel ning juunis läbis see riigikogus esimese lugemise.

Kooselu õigusliku reguleerimise võimalusi asus justiitsministeerium analüüsima juba 2009. aastal. 2011. aasta mais juhtis ka õiguskantsler tähelepanu, et praegune õigusraamistik ei taga elukaaslaste õiguste kaitset ning olukord, kus on reguleerimata samasooliste inimeste kooselu, pole põhiseadusega kooskõlas.

Veidi pärast praeguse kooseluseaduse eelnõu algatamist andis opositsiooniline IRL kooselu reguleerimiseks parlamendi menetlusse konkureeriva eelnõu, millega tehtaks muudatusi perekonnaseaduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles