Lugeja kiri: uuest telekanalist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Arutelu uue venekeelse kanali avamise üle kulgeb üsna ühekülgselt. Pakutakse kolme varianti: kas ETV 3, Balti riikide ühtne kanal või Голос Европы. ETV 3 ilmselt ootaks ETV 2 saatus, Balti kanal ja Голос Европы jääksid aga katkendlikuks ja laialivalguvaks. Kodumaa pinnal aeg-ajalt kaitselahinguid pidada on mugav, ent olukorra püsivaks muutmiseks tuleks tegutseda ka väljaspool kodu.

Mitmekuine Ukraina sündmuste jälgimine Ukraina ja Venemaa erakanalite kaudu viis mõttele, kas ei oleks ehk tulemuslikum ja odavam kasutada ka mujal loodavaid venekeelseid materjale ning korraldada nende vahetus mingi ühise projekti raames. Esialgu võiks see hõlmata Balti riike, Ukrainat ja Venemaad. Meil tuleks üht-teist juurde toota, kuid Ukraina ja Venemaa puhul saab kasutada ka olemasolevate saadete kõnekamaid lõike. Venemaal võiksid partneriteks olla kanalid Дождь ja RTVi, Ukrainas on olemas kanali Inter+ venekeelsed uudised, kanal 24 aga edastab sisukaid arutelusid saates «Savik Shuster Live», kus osa juttu käib vene keeles. Ukrainas leidub ka teisi venekeelseid saateid.

Projekti ideeks on luua sõltumatu venekeelne infovahetus nende endiste NSVLi vabariikide vahel, kes on erinevalt kasutanud pärast NSVLi lagunemist avanenud võimalusi. Balti riigid on algusest peale valinud eurointegratsiooni, seda teed pidi üritavad nüüd minna ka ukrainlased, aga venelased on ägedalt vastu – kuid mida teavad nende riikide tavakodanikud üksteise juures toimuvast? Siinsetele venelastele oleks õpetlik näha mõningaid kanalite Дождь või RTVi saateid, mida nad tavaliselt ei vaata, ka Venemaal on tõest infot Eesti, eriti ELi ja NATOsse kuulumise kohta vähe. Meieni jõuab samuti küllalt palju moonutatud infot tegelikust olukorrast Venemaal ja Ukrainas. Sõltumatu venekeelne inforuum võimaldaks senise olukorra parandamist ning oleks kasulik ka paremate aegade saabudes, sest siis tõuseb vene keele kui tähtsa asjaajamisvahendi roll niikuinii.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles